Grootschalige ontruimingsoefeningen in OK’s MMC

Array

Endoscopisch onderzoek OKMMC roept maand april uit tot maand van de brandveiligheid
Ma?xima Medisch Centrum (MMC) staat vanaf 1 april een maand lang in het teken van brandveiligheid. In deze maand vinden er 24 ontruimingsoefeningen plaats in de operatiekamers van MMC, verdeeld over 8 dagen en 2 locaties. Ruim 200 operatie- assistenten, anesthesiemedewerkers en medisch specialisten nemen deel aan deze ontruimingsoefeningen die de realiteit van een echte calamiteit benaderen.

De patie?ntenzorg ondervindt hier vanzelfsprekend geen enkele hinder van.

Het is in een ziekenhuis van levensbelang dat bij een calamiteit direct correct gehandeld wordt. Het is belangrijk de vaardigheden die leiden tot veilig ontruimen, te oefenen in de praktijk, zodat in geval van nood iedereen exact weet wat van hem of haar verwacht wordt. Alle medewerkers van de operatiekamers van MMC nemen in de maand april deel aan een grote ontruimingsoefening. Daarnaast wonen zij ook drie thema-avonden bij over dit onderwerp. Hier delen onder andere medewerkers van de Ziekenhuisgroep Twente voor het eerst hun ervaringen over de hevige brand die in 2006 op een operatiekamer in het ziekenhuis in Almelo uitbrak. Het doel hiervan is om van hun ervaringen te leren en de processen binnen MMC nog verder te optimaliseren.

“Grote calamiteiten, zoals de brand bij het ziekenhuis in Almelo, komen gelukkig heel weinig voor. Maar als het wel gebeurt kan het desastreuze gevolgen hebben voor patie?nten en alle betrokkenen. Daarom vinden wij het oefenen van een crisissituatie in de praktijk zo belangrijk. Dit leer je niet alleen van een ontruimingsplan op papier. We willen dat onze medewerkers in de praktijk leren wat de te doorlopen stappen zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is.”, aldus Joost Haspels, unithoofd chirurgie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen