Koelkast redt levens

Array

Het aantal patiënten dat maagkanker krijgt, is de afgelopen jaren gedaald. ‘Desondanks blijft het een uitdaging om meer mensen te laten genezen van deze ziekte.’

Daling
“Maagkanker komt minder vaak voor”, constateert dr. Anneriet Dassen in haar proefschrift over de trends en behandelingen van maagkanker in Nederland. In 2008 kregen 14 op de 100.000 mannen maagkanker, in 1989 waren dat er nog 25. Ook onder vrouwen, bij wie maagkanker minder vaak voorkomt dan bij mannen, is een daling zichtbaar. Dassen promoveerde op 20 maart aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.koelkastOperatie
Hoewel dus minder mensen maagkanker krijgen, is de ziekte bij de helft van de getroffen patiënten niet te genezen. Dassen: “Een operatie is de enige optie voor genezing van maagkanker.”

Uitgebreid
“Bijna de helft van de patiënten kan niet meer geopereerd worden, omdat de ziekte zich al te veel heeft uitgebreid als de diagnose wordt gesteld”, vertelt ze. “Chemotherapie en bestraling worden dan nog wel gegeven, maar brengen geen genezing.”

Koelkast
Opvallend is dat de introductie van de koelkast mede zorgde voor een daling in het aantal maagkankerpatiënten. Dassen: “In de literatuur wordt de verklaring gegeven dat het hierdoor minder noodzakelijk is om vlees en vis te conserveren met grote hoeveelheden zout. We weten dat erg zoutrijk voedsel een risico kan zijn voor het ontwikkelen van maagkanker.”

Groenten
“Daarnaast zijn vers fruit en verse groenten voor iedereen binnen handbereik”, vervolgt ze. “Sommige soorten hebben een beschermend effect tegen maagkanker.”

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen