20.000ste leerkracht online geschoold in aanpak kindermishandeling

kindermishandelingDit is een origineel bericht van Augeo Foundation
‘Alle leraren zouden, net als onze juf Harjanne, meer moeten leren over hoe je kinderen die mishandeld worden, kunt helpen,’ vinden de leerlingen van groep 7/8 van basisschool De Hoeksteen in Voorthuizen. Ze zijn erg trots op hun juf, want ze is de 20.000ste leerkracht van Nederland die zich online heeft geschoold in de aanpak van kindermishandeling. Alle reden voor Augeo en de Jongeren Taskforce Kindermishandeling om Harjanne de Jonge in het zonnetje te zetten en van de leerlingen zélf te horen wat zij belangrijk vinden in het tegengaan van kindermishandeling.

“Als je het thuis niet fijn hebt, gaat het op school ook niet goed met je. Dan wil je dat je juf of meester naar je luistert en weet hoe hij je kan helpen,’ vinden de leerlingen. ‘Je moet met iemand kunnen praten, anders wordt het probleem alleen maar groter’. Unaniem vinden ze dat het helpt als de leraar degene is die het gesprek begint en je niet zelf de stap hoeft te zetten. ‘Dat zullen veel kinderen niet doen; dat is toch heel moeilijk?’

Weten hoe je signalen van misbruik, mishandeling en verwaarlozing bij kinderen kunt herkennen is dan ook belangrijk. Want nog steeds worden elk jaar ruim 118.000 kinderen in ons land mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Juf Harjanne: ‘Als je naar de statistieken kijkt, zit er in elke klas één kind dat mishandeld wordt. De afgelopen jaren heb ik echt niet alle kinderen eruit gehaald. Leren wat je kunt doen als het niet goed gaat met een kind, zou binnen scholen net zoveel aandacht moeten krijgen als bijvoorbeeld taal en rekenen.’

Om scholen te ondersteunen in de aanpak van kindermishandeling, houdt goede doelenorganisatie Augeo een grote campagne voor alle basisscholen. Augeo biedt alle leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders op maat ontwikkelde e-learning aan. Onderwijsprofessionals leren online hoe zij signalen van kindermishandeling kunnen herkennen, hun opvoedzorgen met ouders bespreken en werken volgens de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Alle leerkrachten van basisschool De Hoeksteen en de overige 13 scholen van de Stichting Protestants Christelijk Onderwijs Gelderse Vallei volgen deze e-learning.

Mariëlle Dekker, directeur Augeo en initiatiefnemer van de Jongeren Taskforce Kindermishandeling: ‘Uit onderzoek blijkt dat professionals die werken volgens de Wet Meldcode en geschoold zijn, eerder in actie komen wanneer zij zich zorgen maken over een kind’. De ruim 118.000 kinderen die mishandeld worden, zijn het topje van de ijsberg. Dat 20.000 van de 100.000 leerkrachten zich nu online geschoold hebben, ziet Dekker dan ook als een ‘eerste mijlpaal. ‘Juist als onderwijsprofessional heb je zo’n essentiële rol; je kunt echt het verschil maken in het leven van een kind. We roepen dan ook alle leraren op zich te scholen en kindermishandeling aan te pakken.’

www.onderwijsenkindermishandeling.nl

Augeo Foundation
Augeo Foundation is een particuliere stichting en zet zich in voor de veiligheid en het welzijn van kinderen en gezinnen. Dit doet Augeo onder meer door online leermiddelen te ontwikkelen, zoals e-learning en het online Tijdschrift Kindermishandeling (TKM). Professionals die met kinderen werken leren zo hoe je signalen van misbruik, mishandeling en verwaarlozing herkent en wat je kunt doen om een kind en gezin te helpen.

De Jongeren Taskforce Kindermishandeling is opgericht door Augeo. Tien jongeren van 15 tot 26 jaar vormen samen de onafhankelijke Jongerentaskforce. De jongeren zijn allemaal betrokken bij het thema kindermishandeling. De Jongeren Taskforce krijgt ondersteuning vanuit NJR en werkt samen werken met vertegenwoordigers van bestaande jongereninitiatieven en -platforms in de jeugdzorg.
www.onderwijsenkindermishandeling.nl / www.augeo-foundation.nl
De Jongeren Taskforce Kindermishandeling kunt u volgen via:
https://www.facebook.com/JongerentaskforceKindermishandeling
https://twitter.com/Jong_Taskforce

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen