Lichaamsnormen in sport werken sociale ongelijkheid in de hand

Voor haar proefschrift AbNormAll Bodies. Gender, dis/ability and health in sport, physical education and beyond heeft Noortje van Amsterdam onderzoek gedaan naar de normen over het lichaam die gelden in de Nederlandse sport en het bewegingsonderwijs. Deze lichaamsnormen blijken vaak impliciet aanwezig, maar werken wel sociale ongelijkheid in de hand. Van Amsterdam stelt dat ze in het onderwijs en de sport kritisch besproken en zichtbaar gemaakt moeten worden

‘Sporten moet je doen’ is een belangrijk motto in de huidige Nederlandse samenleving. Jongeren en volwassenen worden aangespoord om te sporten en bewegen ter bevordering van hun fysieke en emotionele welbevinden. sportende-vrouwOok wordt sporten aangeraden om overgewicht en obesitas tegen te gaan. In zowel de sport als het bewegingsonderwijs leren mensen wat het lichaam zou moeten kunnen en hoe het eruit zou moeten zien. Er worden normen over het lichaam gevormd die doorwerken in de samenleving als geheel.

Noortje van Amsterdam interviewde Nederlandse jongeren en docenten bewegingsonderwijs over hun ervaringen en ideeën over sport en bewegen. Lichaamsnormen blijken vaak impliciet aanwezig te zijn, maar werken wel sociale ongelijkheid in de hand. Meisjes en vrouwen, mensen met een lichamelijke beperking, overgewicht of obesitas werden door de deelnemers vaak negatief bezien binnen de context van sport en bewegingsonderwijs omdat hun lichaam afwijkt van de heersende normen. Gevolg hiervan is dat deze (groepen) mensen zich minder welkom kunnen voelen in sport en bewegingsonderwijs. Dit kan hun participatie belemmeren.

De onderzoekster stelt dat de lichaamsnormen in onderwijs en sport kritisch besproken en zichtbaar gemaakt moeten worden.

Noortje van Amsterdam promoveert op 9 april.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt met een financiering uit de Vrije competitie van NWO.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen