Kleine beet, groot gevaar

rivm-300x116Vandaag is het Wereldgezondheidsdag met aandacht voor ziekten die overgedragen worden door beestjes zoals muggen en teken. Denk aan malaria, dengue of de ziekte van Lyme. Met name in de tropen gaan deze ziekten gepaard met veel ziekte- en sterfgevallen. Voor reizigers geldt daarom het algemene advies: neem de juiste beschermingsmaatregelen tegen muggen. De bekendste ziekte die in Nederland door zulke beestjes wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kun je krijgen van een tekenbeet.

In Nederland houdt het RIVM zich ook bezig met deze zogenaamde vectoroverdraagbare aandoeningen. De belangrijkste samenwerkingspartners zijn het Centrum voor Monitoring Vectoren (CMV) van de NVWA en de Wageningen Universiteit. Binnen Nederland spitst dit onderzoek zich vooral toe op de aanwezigheid van (exotische) muggen en tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Binnen Europa werkt het RIVM samen binnen het Vbornetwerk. Verschillende landen werken hierbij samen om mogelijke bedreigingen voor Europa in kaart te brengen.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen