Mine van Wychen wil taboe op de dood doorbreken

Auteur Mine van Wychen publiceerde begin dit jaar het boek ‘Jij redt het wel’. Hiermee wil ze het taboe op de dood doorbreken. In een exclusief video-interview vertelt ze dat ze mensen die zelf in de rouw zijn, maar ook hun naasten, inzichten wil geven in wat er kan gebeuren in het land van rouw. Daarnaast vormt humor ook een belangrijk hulpmiddel om het taboe te doorbreken. ‘Want het leven is niet alleen maar kommer en kwel. Oók niet in een rouwperiode,’ aldus Mine van Wychen.

Taboe doorbreken
‘Het primaire doel van dit boek is dat ik andere rouwenden wil erkennen in het proces dat ze doormaken. Er zit nog zo’n taboe op wat ongeneeslijk ziek zijn kan betekenen en wat kanker inhoudt. Jij_redt_het_wel_9789055948345_LRDaar willen we ons zover mogelijk vandaan houden. Heel begrijpelijk en heel menselijk maar dat maakt het proces, in mijn beleving, eenzamer dan het zou hoeven zijn.’ 

Humor
Een andere manier om dat taboe te doorbreken is humor. Op haar boek krijgt Mine dan gelukkig ook veel reacties van lezers die van het lachen over de bank hebben gerold. Zo beschrijft ze hilarische situaties met ambtenaren en allerlei instanties. ‘Er zijn in het boek genoeg reddingsboeien waar je op uit kunt rusten en kunt lachen. Want het leven is niet alleen maar kommer en kwel. Oók niet in een rouwperiode.’ Ook met de toon en de schrijfstijl van het boek heeft Mine van Wychen ook veel humor in haar boek verwerkt.

Rust
Het interview vond plaats in de tuin van Hotel Oortjeshekken, een plek waar Mine mooie herinneringen aan heeft. Zo kwam ze er veel om rust te vinden in de hectische ziekte periode van haar man. Maar het was ook deze plek waar ze, jaren later na de dood van haar man, zich realiseerde dat ze weer gelukkig was en besefte dat ze het land van rouw verlaten had.

Jij redt het wel
‘Jij redt het wel’ is het persoonlijke verhaal van Mine van Wychen. Kort na de geboorte van hun dochter overlijdt haar partner. Ineens moet ze balanceren tussen rouwen om de dood en boosheid op het leven. Tussen verdriet en verwijt. Ontwapenend oprecht en met veel humor geeft Mine een ongecensureerde beschrijving van alles wat ze tegenkomt op haar reis door het land van rouw. De bekenden die ineens wegduiken in het kledingrek als ze haar tegenkomen bij de Hema, de goedbedoelde maar averechtse adviezen (‘Weet je wat jij eens zou moeten doen?’), de mannen die onverwacht ‘aanwippen’, de financiële chaos (het regent blauwe enveloppen), de pijn je kind te zien opgroeien zonder vader, en de verleiding om in het slachtofferschap te blijven hangen…

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen