‘Bloedstollend’ onderzoek bij toerversie Amstel Gold Race

0
1642

Tijdens de toerversie van de Amstel Gold Race op 19 april doen wetenschappers van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de effecten van zware inspanning op de bloedstolling bij 96 wielrenners. Deze ‘Red meets gold’ studie is een vervolg op de spectaculaire ‘Red meets white’ expeditie in de Zwitserse Alpen in juni 2013, waar de effecten van zuurstoftekort en inspanning werden onderzocht.

De 96 deelnemers worden begeleid door een onderzoeksgroep van 30 artsen, onderzoekers en technici. Voor deze studie is een tijdelijk laboratorium op de Cauberg ingericht. Amstel_Gold_Race__Where_red_meets_gold_-_The_effect_of_strenuous_exercise_on_coagulationDaar wordt voor en na de race bloed afgenomen en verschillende metingen verricht (hartslag, zuurstofgehalte en spierschade).

Het is al langer bekend dat inspanning trombose kan veroorzaken. Het onderzoek van Synapse BV richt zich op de onderliggende verstoringen van het bloedstollingsproces die tot trombose leiden. De Red meets white expeditie heeft aangetoond dat zuurstoftekort geen invloed heeft op de plasmafactoren, maar wel op de cellen (bloedplaatjes). Dat maakt gerichte behandeling en preventie mogelijk. De Red meets gold studie richt zich nu op de gevolgen van inspanning bij normale zuurstofconcentraties.

Meer informatie is te vinden op www.redmeetsgold.nl

Lees ook het interview met Bas de Laat over de Red meets white expeditie: http://webmagazine.maastrichtuniversity.nl/index.php/research/body/item/434-blood-clotting-research-on-the-alps

Bron: Maastricht Universiteit