Kliniek met bloedzuigertherapie in Den Haag van start

Medisch Centrum Hirudo opent deuren in Den Haag
De medicinale bloedzuiger  worden door de kliniek ingezet voor de bestrijding van reuma, rugpijn, hoofdpijn en RSI. Ook in Den Haag kunnen patiënten voortaan gebruikmaken van de bloedzuigertherapie.  Op 1 mei opent Medisch Centrum Hirudo (Edisonstraat 40, Den Haag) zijn deuren. Het behandelcentrum wordt geleid door Aislou Gilazowa, die haar opleiding tot arts en medisch specialist in zowel Rusland als Nederland heeft genoten. In 2001 opende Gilazowa een vestiging in Zaandam, waar inmiddels 3.000 behandelingen per jaar worden uitgevoerd.

Het Haagse Medisch Centrum Hirudo wordt officieel geopend door bioloog dr. Dolf Boddeke die vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond de geneeskundige kracht van de bloedzuiger zal belichten. bloedzuigersOok zijn er ex-patiënten aanwezig die over de behandeling kunnen vertellen. Geïnteresseerden kunnen verder gedurende de open dagen (5-7 en 9-10 mei) nader kennismaken met het medisch centrum.

De toepassing van de medicinale bloedzuiger kent een lange historie. De oude Egyptenaren (ca. 1500 vC) gebruikten het diertje al tegen lichamelijke klachten. Met de opkomst van de reguliere geneeskunde en de farmaceutische industrie verdween de Hirudo medicinalis naar de achtergrond, hoewel het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag de medicinale bloedzuiger nog tot 1971 gebruikte.

In 2004 besluit de Amerikaanse toezichthouder FDA (Food and Drug Administration) om de Hirudo medicinalis officieel als medisch hulpmiddel te erkennen.

115 werkzame stoffen
Het geheim van de Hirudo medicinalis zit in het speeksel dat het diertje na een, overigens pijnloze, beet afscheidt. Onderzoek heeft aangetoond dat daarin circa 115 bioactieve stoffen zitten, met een zeer gevarieerde werking (anti-stolling, bloedverdunner, pijnstiller, ontstekingsremmer, bloedzuivering). Van een groot deel van de stoffen is het geneeskundige effect duidelijk, andere zijn nog onderwerp van nader wetenschappelijk onderzoek.

Bloedzuigers worden ook in de traditionele gezondheidszorg gebruikt, vooral in de plastische chirurgie. Behandeling met bloedzuigers zorgt voor een betere en snellere doorbloeding tussen de bloedvaten in het oude en het nieuwe lichaamsweefsel. In het Duitse Essen wordt de therapie toegepast in twee opleidingsziekenhuizen van de Universität Duisburg-Essen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen