Promotieonderzoek brengt effecten bariatrische chirurgie in kaart

Array

dikke vrouw overgewicht obesitasRijnstate chirurg Edo Aarts promoveert 9 mei a.s. op zijn onderzoek naar de effecten van bariatrische chirurgie bij mensen met obesitas (overgewicht). Aarts toont onder andere aan dat met een speciaal multivitaminepreparaat de tekorten aan ijzer, vitamine B12 en vitamine D die vaak ontstaan, voorkomen kunnen worden. Daarnaast blijkt dat door overgewicht veroorzaakte diabetes type 2 kan verdwijnen na een bariatrische ingreep in combinatie met leefstijlaanpassingen.

De laatste jaren is er een snelle stijging van het aantal patiënten met extreem overgewicht. Inmiddels kampt een op de tien Nederlanders met obesitas en is het een chronische ziekte geworden. Niet alleen het gewicht zelf, maar vooral de door overgewicht ontstane ziekten verminderen de kwaliteit en de duur van leven. Bariatrische chirurgie is een ingrijpende behandeling en wordt gezien als laatste redmiddel. De meest gebruikte technieken zijn de gastric sleeve (buismaag) en de gastric bypass (maagverkleining).

Maar wat zijn op korte en lange termijn de resultaten van bariatrische chirurgie? Aarts keek in zijn promotieonderzoek niet alleen naar de effecten van de operatie op het lichaams-gewicht, maar ook naar de consequenties van de operatie op vitamine- en mineralengehaltes in het bloed. Door een vaak eenzijdig eetpatroon krijgt de patiënt te maken met een tekort aan vitamine D en anemie (bloedarmoede). Op basis van zijn onderzoek is er een optimale samenstelling van multivitaminen ontwikkeld. Deze nieuwe tabletten resulteren binnen het eerste jaar al in fors minder tekorten. Ook is onderzocht wat de invloed van een chirurgische ingreep is op de door overgewicht veroorzaakte ziekten, zoals hypogonadaal hypogonadisme (HH), leververvetting en diabetes mellitus type 2.

Edo Aarts promoveert op 9 mei op zijn onderzoek ‘Results and complications of Bariatric Surgery’. Aansluitend vindt een symposium plaats waar medisch experts vanuit verschillende disciplines de behandeling en zorg voor patiënten met extreem overgewicht belichten.

Bron: Rijnstate

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen