‘Zorg on demand: Amsterdam komt met wereldwijde primeur in de zorg

Vijf bedrijven uit Amsterdam ontwikkelden de zorgknop, waarmee ouderen on demand mantelzorg kunnen bestellen.
Vijf innovatieve bedrijven uit Amsterdam (Mantelaar, Tooost, Vandejong, M2Mobi en TaxiID) ontwikkelden de zogenaamde zorgknop: een systeem waarmee ouderen on demand zorg kunnen bestellen. Ouderen bepalen zelf wanneer ze zorg krijgen en waarvoor ze die inzetten. Met één druk op de knop staat er binnen een half uur een geneeskundestudent van Mantelaar voor de deur, klaar om aan de slag te gaan.
Details

Ondersteuning voor mantelzorgers

Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Vanwege bezuinigingen in de zorg, maar ook omdat het gewoon prettiger is om in je eigen huis te blijven wonen. zorg on demandVoor zorg en ondersteuning rekenen ouderen vaak op familie, vrienden en buren. Maar die kunnen niet altijd paraat staan, omdat ze bijvoorbeeld overdag werken, niet in de buurt wonen of soms met vakantie zijn. Zorgnetwerk Mantelaar, on demand-software bedrijven Tooost en TaxiID, mobile agency M2Mobi en creatief bureau Vandejong bedachten een oplossing die uniek is in de wereld: zorg on demand.

Zo werkt de zorgknop
De zorgknop werkt heel eenvoudig. Titiaan Zwart van Mantelaar legt het uit: “Stel, mevrouw De Vries stapt uit haar bed en loopt naar de keuken. Wanneer ze het licht aandoet blijft het donker, waardoor ze haar knie stoot aan de tafel. Ze drukt op de zorgknop en binnen een half uur staat er een student op haar stoep die haar komt helpen. En die meteen de lamp in de keuken even vervangt.”

Kwaliteitszorg door studenten
De zorgknop werkt met geneeskundestudenten. Zwart: “Zij weten wat het betekent om zorgzaam te zijn en zien het bovendien meteen wanneer een situatie om meer medische hulp vraagt.” Alle studenten worden uitgebreid gescreend en opgeleid door Mantelaar. Ze kunnen ouderen op verschillende manieren helpen. Met een toiletbezoek bijvoorbeeld. Maar ook met boodschappen doen, een e-mail versturen, koken of steunkousen aantrekken.

Ouderen gezocht voor pilot in Amsterdam
Op dit moment wordt de zorgknop in een pilot in Amsterdam getest. Er is nog plek voor thuiswonende ouderen die ondersteuning nodig hebben. Vrienden en familie kunnen contact opnemen met Mantelaar via 020 205 09 49. De test loopt tot zomer 2014.

Vorig artikelBeter zicht op hart- en vaatziekten door toevalsbevindingen
Volgend artikelNPO Doc: Het zal me een rotzorg zijn
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.