Genetische typering borsttumoren betere leidraad voor optimale behandeling

Nieuw onderzoek toont aan: genetische typering borsttumoren betere leidraad voor optimale behandeling
Nieuw onderzoek met 426 patiënten in 50 verschillende medische centra in de VS heeft aangetoond dat het bepalen van het moleculaire subtype van de borsttumor een betere leidraad vormt bij de keuze van de behandeling ervan. Op een congres van The  American Society of Breast Surgeons werden deze week nieuwe klinische data gepresenteerd van de moleculaire tests MammaPrint en BluePrint.

Het zogeheten moleculair subtyperen van de tumor met deze twee tests levert een preciezere prognose en een klinisch beter bruikbare richting op voor toepassing van chemotherapie en specifieke doelgerichte therapie zoals hormoontherapie en anitlichaamtherapie voorafgaand aan een operatie (neo-adjuvant).
Logo AgendiaIn 22% van de onderzochte gevallen leidde toepassing van MammaPrint/BluePrint tot een herclassificering van patiënten voor een bepaalde behandeling. Dit bleek tijdens een podiumpresentatie tijdens het congres door Pat Whitworth, chirurgisch oncololoog van het Nashville Breast Center en het Saint Thomas Midtown Ziekenhuis in Nashvill, Tennessee.

Volgens het gepresenteerde onderzoek geeft BluePrint, dat tumoren in drie subgroepen onderverdeelt, een veel genuanceerder beeld van de biologie van een borsttumor dan mogelijk is via de traditionele IHC-FISH pathologische tests. Een doorbraak volgens de onderzoeker.

Genomische tests als MammaPrint en BluePrint maken deel uit van de revolutie richting het zogeheten ‘personalized medicine’, een indivuduele therapie-aanpak op maat van tumoren. Genetisch moleculaire tests onderzoeken de activiteit van groepen van genen in een tumor. Daarmee kan een breder inzicht verkregen worden in de tumor en de behandelingsopties. 

Separaat onderzoek bepaling bestralingsintensiteit via MammaPrint
In een posterpresentatie meldde onderzoekster Katharine Yao dat MammaPrint kan helpen bij het bepalen of voor patiënten een omvangrijkere bestraling beter is of dat patiënten veilig met een beperktere meer doelgerichte bestraling toe kunnen. Dit bleek uit onderzoek naar de terugkeer van borstkanker op tumorweefsel van 374 borstkankerpatiënten.

Over MammaPrint en BluePrint
Agendia’s voornaamste test MammaPrint, opgenomen in verschillende Europese richtlijnen voor de behandeling van borstkanker (CBO, ESMO en St. Gallen), geeft medisch specialisten een middel om bij vroege fase borstkanker patiënten op duidelijke wijze en met grote nauwkeurigheid onderscheid te kunnen maken tussen een “hoog” en “laag” uitzaaiingsrisico, waarmee de noodzaak voor chemo bij “hoog risico” patiënten accuraat vastgesteld kan worden. Het is wereldwijd de enige test die de kans op terugkeer van borstkanker kan voorspellen gebaseerd op prospectieve wetenschappelijke patiëntdata (RASTER-studie 2012).

De BluePrint test is een profiel van 80 genen dat borstkanker onderverdeelt in 3 groepen: Basal, Luminal, of HER2. Deze groepen zijn zogeheten moleculaire subgroepen (subtypen), en er is steeds meer bewijs in de medische wereld dat deze onderverdeling iets zegt over de respons op bepaalde therapieën. Samen met de MammaPrint kan BluePrint extra waardevolle informatie over het gedrag van de tumor geven.

Vergoeding
MammaPrint is de eerste door de Amerikaanse Food and Drug Administration toegelaten borstkanker prognose test. In Nederland wordt de MammaPrint inmiddels door nagenoeg alle verzekeraars vergoed. In de Verenigde Staten zijn voor MammaPrint collectieve vergoedingsarrangementen afgesloten, waaronder met Medicare, voor circa 188 miljoen verzekerden en een groot aantal private zorgverzekeraars.
Bron: Agendia