Hartstichting geeft (para)medici stem in discussie over tabaksverpakking

0
361

De Hartstichting en het European Heart Network (EHN)* pleiten voor invoering van ‘plain packaging’, oftewel neutrale verpakking van tabakswaar. In de nieuwe Europese Tabaksrichtlijn, die onlangs door het Europees Parlement is aangenomen, wordt de invoering van plain packaging niet verplicht gesteld, maar aan de lidstaten zelf overgelaten. Daarom hebben Hartstichting en EHN een statement opgesteld dat (para)medische professionals op het terrein van hart- en vaatziekten oproept invoering van plain packaging te steunen door dit te ondertekenen via www.hartstichting.nl/rookvrijtot 31 mei 2014. Hiermee krijgen deze professionals – die in hun werk dagelijks met de gevolgen van roken worden geconfronteerd – een stem in de politieke discussie over tabaksverpakkingen.
_DSC7395 (4)
Plain packaging
Bij plain packaging – in het Nederlands ‘standaard pakjes’ – is er sprake van pakjes sigaretten of tabak zonder merksymbolen, kleuren en logo’s, waarbij het merk in een standaard lettertype op een vaste plek op de verpakking staat. Ook moeten er verplichte gezondheidswaarschuwingen met een tekst en foto te zien zijn.

Sinds tabaksreclame in de meeste Europese landen is verboden, is  de tabaksindustrie enorme budgetten gaan uitgeven aan de marketing en innovatie van het sigarettenpakje, om deze aantrekkelijker te maken voor specifieke doelgroepen. Een roker in Nederland rookt gemiddeld  14 sigaretten per dag. Elke keer wanneer hij een sigaret pakt is er sprake van een reclamemoment voor rookwaar via de verpakking van de sigaretten. Zoals Prof. Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging, stelt: “Pakjes sigaretten worden mini billboards!”. Met plain packaging willen Hartstichting en EHN deze vorm van reclame tegen gaan. Plain packaging is een effectieve maatregel om de aantrekkingskracht van sigaretten te verminderen, waardoor rokers eenvoudiger kunnen stoppen met roken en jonge mensen minder snel zullen beginnen met roken.

KWF sigarettendoos Verstopping bloedvaten VK

Plain packaging in Australië
In Australië is plain packaging in december 2012 wettelijk ingevoerd. De nieuwe neutrale verpakkingen blijken daar succesvol. Dit  blijkt uit het fors toegenomen aantal mensen dat contact zocht met de ‘Quitline’ – de ‘stoppen met roken hulplijn’ – sinds het moment van invoering van plain packaging.

 

Roken en hart- en vaatziekten
Roken is de belangrijkste vermijdbare risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het stoppen met roken, maar ook het voorkomen dat jongeren beginnen met roken, is veel effectiever binnen een maatschappelijke en politieke omgeving waarin rookgedrag wordt gedenormaliseerd en stoppogingen worden ondersteund.

Wat gebeurt er met het statement?
De digitale ondertekeningen worden verdeeld per land onder de leden van het EHN. Organisatie kunnen het ondertekende statement in eigen land, onder vermelding van het totaal aantal verzamelde ondertekeningen gebruiken om de invoering van plain packaging te agenderen en te realiseren. De Europarlementariërs die in mei gekozen worden, worden na hun aantreden opgeroepen zich in te zetten voor de introductie van plain packaging in de hele Europese Unie.   onder vermelding van het totaal aantal verzamelde ondertekeningen, gebruiken om de invoering van plain Organisaties kunnen het ondertekende statement in eigen land, onder vermelding van het totaal aantal verzamelde ondertekeningen, gebruiken om de invoering van plain packaging te agenderen en te realiseren. De Europarlementariërs die in mei gekozen worden, worden na hun aantreden opgeroepen zich in te zetten voor de introductie van plain packaging in de hele Europese Unie.

Organisaties kunnen het ondertekende statement in eigen land, onder vermelding van het totaal aantal verzamelde ondertekeningen, gebruiken om de invoering van plain packaging te agenderen en te realiseren. De Europarlementariërs die in mei gekozen worden, worden na hun aantreden opgeroepen zich in te zetten voor de introductie van plain packaging in de hele Europese Unie.

Het European Heart Network (EHN) is een samenwerkingsverband van 31 Europese hartstichtingen -waaronder de Hartstichting in Nederland- en andere gezondheidsorganisaties in 24 landen. Het EHN richt zich op de preventie van hart- en vaatziekten en beroerte en is actief als netwerk voor het uitwisselen van ervaringen. Daarnaast behartigt het EHN de belangen van de deelnemende organisaties bij de Europese Unie.

Bron: Hartstichting