Nordic Food Lab presenteert insectengerechten op eerste wereldconferentie Eetbare insecten

Het fameuze Nordic Food Lab uit Denemarken zal op de eerste wereldconferentie over eetbare insecten van Wageningen University en FAO een aantal bijzondere insectensnacks serveren. Op 15 mei zal de non-profit onderzoeksorganisatie uit Kopenhagen, met voedseldiversiteit en smakelijkheid als studiedoel, tijdens het conferentiediner een aantal insectenamuses voor de conferentiegangers opdienen.

Nordic Food Lab doet onderzoek naar nieuwe voedingsmogelijkheden op basis van de locale beschikbaarheid. Insecten maken nadrukkelijk deel uit van het onderzoek. zijderupsen sateDe onderzoekers richten zich op specifieke manieren van bereiden om tot zeer smakelijke gerechten te komen. Voorbeelden van insecten die gebruikt worden zijn krekels, sprinkhanen, motten, en bijenlarven. Voor elk insect wordt het hele scala aan bereidingsmogelijkheden onderzocht, van bakken tot fermenteren en van koken tot mousseren. Het doel is de smaakmogelijkheden te verbreden en nieuwe ideeën en methoden te ontwikkelen voor iedereen die van eten houdt.

Insecten kunnen zeer verrassende smaken opleveren. Toen de topchef van het beste restaurant ter wereld, Noma (ook in Kopenhagen maar onafhankelijk van Nordic Food Lab), René Redzepi, voor het eerst een gerecht te eten kreeg dat gemaakt was van mieren uit het Amazonegebied had hij een ‘wow’-moment, zo beschrijft hij in een interview in het recent verschenen boek ‘The Insect Cookbook – Food for a Sustainable Planet’. Redzepi was verrast dat zulke kleine dieren zo’n fantastische smaaksensatie konden geven en gebruikt sindsdien inheemse insecten uit Denemarken in zijn gerechten. Nu culinaire onderzoeksinstellingen als Nordic Food Lab en toprestaurants als Noma insecten gebruiken worden insecten ook letterlijk op de kaart gezet.

Eerste wereldconferentie

De eerste wereldconferentie ‘Insects to feed the World’ van 14-17 mei belicht de jongste ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek, ondernemerschap, gastronomie en beleid over de inzet van insecten voor ons voedsel en als dierenvoeder. De 450 deelnemers uit meer dan veertig landen presenteren hun onderzoeksgegevens, visies en ideeën over het hoge potentieel van insecten en de kansen die ondernemers en overheden hebben om dit ‘minivee’ te houden voor de productie van dierlijk eiwitten en gezonde oliën. De achterliggende gedachte is bij een groeiende wereldbevolking een duurzaam antwoord te genereren op de toenemende vraag naar dierlijke eiwitten. Wageningen UR organiseert de internationale conferentie ‘Insects to feed the World’samen met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in conferentiecentrum De Reehorst in Ede.

Insecten zijn voor twee miljard mensen al lang een delicatesse, zoals garnalen dat zijn in de Westerse wereld. In Het Insectenkookboek (AtlasContact 2012) en The Insect Cookbook – Food for a Sustainable Planet (Columbia University Press 2014) presenteren de Wageningse auteurs Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke meer dan dertig recepten die binnen ieders bereik liggen om thuis mee aan de slag te gaan. De ingrediënten zijn in Nederland te koop bij delicatessenwinkels, de groothandel en via internet.

Praat mee op Twitter #insects2014

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen