Kamp wil mogelijk overbruggingskrediet van 80 miljoen verstrekken voor continuiteit Medisch isotopen produktie

0
420

Afgelopen donderdag 15 mei heeft het actualiteitenprogramma KRO Brandpunt Reporter aandacht besteed aan de ontwikkeling van de nieuwe PALLAS-reactor en de financiële situatie bij NRG Petten. Het programma meldt daarin dat NRG een overbruggingskrediet heeft aangevraagd bij het Ministerie van Economische Zaken.

Het ministerie bestudeert momenteel dit verzoek en de voorwaarden waaronder een krediet verstrekt kan worden. De minister heeft laten weten dat hij een positief besluit wil nemen, maar dat het ook een goed besluit moet zijn. Voor hij dat besluit kan nemen, wil hij nadere informatie van NRG. Minister Kamp is onder voorwaarden bereid om een krediet van zo’n 80 miljoen euro te verstrekken aan de kernreactor in Petten. De reactor is verouderd, maar moet nog tien jaar mee. Dan pas is er een nieuwe reactor Pallas gebouwd. Kamp vindt het belangrijk dat de reactor de komende jaren door blijft draaien. De installatie maakt zo’n 30 procent van de medische isotopen die wereldwijd worden gebruikt voor de behandeling van kankerpatiënten.

medisch-isotopen-productieEr is op dit moment nog geen sprake van een  liquiditeitsprobleem, zo laat NRG zelf weten.NRG is wereldwijd marktleider in de productie van medische isotopen. Dagelijks worden deze producten bij 24.000 patiënten in de wereld gebruikt voor diagnoses, pijnbestrijding en (kanker)therapie. In Nederland zijn dat er 1.300 per dag.

NRG heeft over het afgelopen jaar een fors verlies geleden als gevolg van de langdurige stilstand van de Hoge Flux Reactor.  Om de reactor – die aan het einde van zijn economische levensduur is – veilig en betrouwbaar in bedrijf te kunnen houden tot de ingebruikname van de nieuwe PALLAS-reactor moet een aantal investeringen worden gedaan.

Op basis van lange termijn overeenkomsten die NRG met haar belangrijkste klanten recentelijk heeft gemaakt, kunnen deze investeringen op termijn worden terugverdiend en zal het overbruggingskrediet worden terugbetaald.