De bittere waarheid over suiker volgens beroemde kinderarts Robert Lustig uit de VS

zorgkostenVoor het eerst in Nederland op 23 mei in het LUMC
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde recent de inname van toegevoegde suiker met de helft te verlagen tot de inhoud van nog geen blikje frisdrank per dag. Een noodzakelijke maar bijna onmogelijke norm volgens Lustig aangezien: “suiker net zo verslavend is als alcohol en drugs”. Zijn lezing “Sugar: the bitter truth”, is wereldwijd inmiddels 4,7 miljoen keer bekeken op YouTube.

Op 23 mei presenteert Prof. dr. Robert Lustig, kinderarts en internist verbonden aan de Universiteit van Californië (UCSF) voor het eerst in Nederland zijn verontrustende visie op het 3e Arts en Voeding Congres in het LUMC. Dit landelijke congres staat in het teken van oorzaken én oplossingen voor vele leefstijl  gerelateerde chronische ziektes waarvan suiker slechts één van de oorzaken is.

Voeding oorzaak én medicijn
“Voeding is naast beweging, slaap etc. niet alleen effectief om diverse chronische ziekten te voorkomen (zoals diabetes, hart en vaatziekten en nog veel meer) maar ook een alternatief voor medicijnen als de ziekte al geconstateerd is. Een paar jaar geleden waren dit nog ondenkbare en onwetenschappelijke uitspraken.” Aldus Prof. Dr. Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de Wageningen Universiteit (WUR), eveneens spreker op het congres. Artsen en zorgverzekeraars hebben echter te weinig handvatten en financiële prikkels om mensen hiermee een hogere kwaliteit van leven en de maatschappij miljarden lagere zorgkosten te bieden. Ondertussen hebben 5,3 miljoen Nederlanders een chronische aandoening en dit aantal blijft maar stijgen. Dit kan anders!

Arts en Voeding Congres
Het onafhankelijke Arts en Voeding congres in het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) staat in het licht van deze maatschappelijke uitdaging en gaat erover hoe hierin een doorbraak te realiseren. Naast genoemde sprekers gaan een aantal hoogleraren uit de Gezondheidsraad, een cardioloog, een topvrouw van een zorgverzekeraar, een innovatieve tuinder, de smaakprofessor van Nederland en de auteur van het populairste voedingsboek van dit moment, met elkaar hierover in dialoog. Meer informatie: www.artsenvoeding.nl

Initiatiefnemer Stichting Voeding Leeft
Het congres is een van de initiatieven van Stichting Voeding Leeft. Voeding Leeft is een onafhankelijke stichting en netwerkorganisatie van professionals, die met passie voor voeding en leefstijl de wereld en de wetenschap volgen met een verwonderende blik. Een katalysator van vooraanstaande innovatieve artsen, diëtisten, wetenschappers, sociaal ondernemers, koks, boeren en media experts. Voeding Leeft ontwikkelt innovatieve leefstijlprogramma’s en leidt zorgprofessionals op vanuit een nieuwe kijk op voeding en zorg.

De-medicalisering en faciliteren van zelfzorg door bewuste aandacht en gelijkwaardigheid in de zorgrelatie staan hierin centraal. De stichting werkt nauw samen met de overheid, zorgverzekeraars, bedrijven en scholen. Meer informatie: www.voedingleeft.nl