SeriousEnergy: landelijk actieprogramma ADHD

Array

handen positief negatiefSeriousEnergy is het nieuwe landelijk actie- en onderzoeksprogramma van het Trimbos-instituut en de ICASA-foundation voor jongeren met ADHD. Doel van de campagne en het actieprogramma is dat over tien jaar twee keer zoveel kinderen met ADHD opgroeien zonder problemen en de helft minder kinderen met ADHD in verslaving en/of criminaliteit terechtkomt.

Achterliggende gedachte van SeriousEnergy is om jongeren met ADHD, maar ook de samenleving, de kans te bieden om veel meer te profiteren van de positieve eigenschappen en talenten van ADHD’ers. Initiatiefnemer Geurt van de Glind: “Veel onderzoek is gericht op de stoornis of problemen. Wij willen onderzoek en behandeling meer positief insteken: ontwikkeling van talenten en ambities. Wat bovendien mist is afstemming, en delen van data en kennis.”

Met SeriousEnergy wil het Trimbos-instituut een platform vormen waar projecten en onderzoek worden samengebracht. Zo moet duidelijker worden op welke terreinen er al onderzoek en projecten zijn, en waar lacunes liggen. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om uit te zoeken welke acties en projecten werken, en welke niet.

Doelen SeriousEnergy:

  • De wereld van ‘onderzoek en wetenschap’ verbinden met de wereld van ‘creativiteit en buiten de gebaande paden om denken.’ Door gebruik te maken van gaming, computerapps en media en entertainment. Dat zijn de middelen die ADHD’ers aanspreken, maar waar ook andere groepen veel aan kunnen hebben.
  • Creativiteit, ambities, onvermoeibaarheid en vernieuwend vermogen van ADHD’ers beter benutten. Bij ondernemers, entertainment, wetenschap en sportwereld zijn juist deze eigenschappen vaak onmisbaar voor succes!
  • Eigenschappen en kenmerken van ADHD’ers die succes in de weg staan, in kaart brengen en ontwikkelen van effectieve behandelingen.

De uitgebreide doelstellingen, het plan van aanpak en de planning staan op de website: www.seriousenergy.nl. Hier is ook een speciale videoclip van Dansschool Reality uit Maastricht (2e prijs bij Holland Got Talent 2013) te zien die voor SeriousEnergy is gemaakt.

Bron: Trimbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen