Eén op de drie inwoners Herpen had Q-koorts

0
370

Eerste resultaten Q Herpen II onderzoek
Begin dit jaar hield de GGD Hart voor Brabant in Herpen het onderzoek Q-Herpen II. Van de 2.163 genodigden namen 1.517 Herpenaren volledig deel aan het onderzoek (vragenlijst én bloedonderzoeken). Uit de eerste resultaten blijkt dat ruim 1/3 deelnemende Herpenaren Q-koorts doormaakte. Deze week verstuurt de GGD aan alle deelnemers hun persoonlijke uitslag en advies. De huisarts ontvangt deze ook.

Persoonlijke uitslagen
De GGD stuurt deze week alle deelnemers hun eigen persoonlijke uitslag en advies. De huisarts ontvangt deze ook. Hierin staat ook of contact met de huisarts, aanvullend onderzoek of een doorverwijzing naar een Q-koortspoli nodig is.

geit-q-koortsEerste resultaten
Met het versturen van de persoonlijke uitslagen zijn ook de eerste resultaten van het onderzoek zijn bekend. Wie werd ooit besmet door de Q-koortsbacterie? Het bloed toonde aan dat:

 • 507 (33.4%) deelnemers wel ooit Q-koorts doormaakten.
  Zij hebben nu geen chronische infectie. Verder onderzoek is niet nodig.
 • 6 (0.4%) deelnemers mogelijk een chronische infectie hebben.
  Bij hen is aanvullend onderzoek nodig om te kijken of het daadwerkelijk om chronische Q-koorts gaat.
 • 602 deelnemers geen Q-koorts doormaakten (39.7%).
  Verder onderzoek is niet nodig.
 • 402 deelnemers mogelijk Q-koorts doormaakten (26.5%).
  Zij hebben nu geen chronische infectie. Verder onderzoek is niet nodig.

Uiteindelijke studieresultaten voorjaar 2015 verwacht
Op dit moment is de GGD druk bezig met de analyse van alle vragenlijsten en bloedgegevens. De uiteindelijke studieresultaten volgen naar verwachting in het voorjaar van 2015.

Naast deze eerste resultaten verwachten we dat de uiteindelijke studieresultaten inzicht geven in wie wel of geen nadelige gevolgen heeft van de Q-koortsbesmetting. Wie heeft chronische Q-koorts, zonder dat zelf te weten? En welke gezondheidsklachten (zoals vermoeidheid) bij deelnemers kunnen gerelateerd worden aan de Q-koorts.

Bron: GGD HartvBrabant

Vorig artikelMet crowdfunding je eigen omgeving verbeteren
Volgend artikelCisplatinebehandeling leidt tot magnesiumtekort
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.