Zelftest voor anale klachten voorziet in behoefte

Array

unnamedProctoloog, gastro-intestinaal en bariatrisch chirurg drs. Jean-Paul de Zoete

Aambeien komen bij 38% van de ondervraagden voor, ook in combinatie met andere aandoeningen
Er is een grote behoefte aan informatie over anale aandoeningen. Dat blijkt uit de populariteit van de zelftest op analeklachten.nl, die door Helder kliniek is ontwikkeld. De test werd op 2 april jl. geïntroduceerd als onderdeel van een nationale campagne. Sindsdien bezochten 81.513 bezoekers de website en vulden 21.451 mensen de test volledig in. Uit de testresultaten blijkt dat 38% van ondervraagden last heeft van aambeien, ook in combinatie met andere anale aandoeningen (58%).

Dit beeld wordt bevestigd door drs. Jean-Paul de Zoete, proctoloog bij Helder kliniek. “Tijdens mijn spreekuur zie ik wekelijks meer dan 140 gevallen met deze problematiek.” Hij is overtuigd van het nut van de zelftest en is verheugd over de populariteit. “Zonder dit soort hulpmiddelen komen deze klachten vaak niet boven tafel. De test verlaagt de drempel om de huisarts te bezoeken en deze onderwerpen te bespreken. De klachten kunnen dan sneller worden verholpen.” De oorzaak van anale klachten is door een huisarts vaak eenvoudig te achterhalen en een goede behandeling is vrijwel altijd mogelijk.

Op www.analeklachten.nl kunnen mensen door het beantwoorden van acht vragen binnen 3 minuten inzicht krijgen in de mogelijke oorzaak van de anale klacht(en). Deze zelftest is door specialisten op initiatief van Helder kliniek ontwikkeld om het taboe rond anale aandoeningen te doorbreken en de problemen makkelijker bespreekbaar te maken. De proctoloog is vervolgens de aangewezen specialist voor de behandeling. Helder kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten.

www.helderkliniek.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen