Astrid Joosten op bezoek bij hoofdrolspeelster campagne Epilepsiefonds

astrid-joostenDit is een origineel bericht van Epilepsiefonds
Een jaar later: hoe is nu met Marte?
Ambassadeur van het Epilepsiefonds Astrid Joosten gaat op donderdag 29 mei op bezoek bij de vierjarige Marte om samen cupcakes te bakken. Marte speelt de hoofdrol in de campagne van het Epilepsiefonds. Precies een jaar geleden ontmoetten Astrid en Marte elkaar voor het eerst, tijdens de opnames van de televisiespot. Sinds die tijd is er veel gebeurd. De medicijnen leken in eerste instantie de epilepsie goed te onderdrukken, maar na de zomer kreeg Marte toch weer twee aanvallen. Dit zorgt bij haar ouders voor veel onzekerheid en bezorgdheid.

Medicijnen
Nadat begin vorig jaar de diagnose epilepsie was gesteld, kreeg Marte meteen medicatie. Magali, de moeder van Marte, vertelt: “De medicijnen leken in eerste instantie de epilepsie goed onder controle te houden. Maar na de zomervakantie kreeg ze toch weer twee aanvallen: één toen ze in de kring zat op de peuterspeelzaal en één tijdens dansles. Daar was ik zelf bij. Marte bleef plotseling stokstijf staan en staarde voor zich uit. Opeens was ze er weer, maar ze kon niet meer meedoen met de rest van de groep: het lukte haar niet meer om de juiste pasjes en sprongetjes te doen. Ze snapte er helemaal niets meer van. We zijn daarna weer terug naar het ziekenhuis gegaan en de dosis medicijnen is iets verhoogd. Sindsdien heeft Marte geen aanval meer gehad. Ze heeft alleen wel last van bijwerkingen: ze slaapt onrustig en heeft stemmingswisselingen. Marte kan het ene moment heel vrolijk zijn, en dat kan zomaar omslaan naar een bozige bui. Maar ja, het is ook een beetje een kleine theaterdame…”

Oorzaak niet bekend
Tot nu toe heeft onderzoek niet de oorzaak van Martes epilepsie aangetoond. Het is mogelijk dat zij over haar epilepsie heen groeit. In augustus wordt er opnieuw een EEG (hersenfilmpje) bij Marte gemaakt. “Als er weer geen afwijking in het EEG te zien is, dan gaan we starten met het afbouwen van de medicijnen. Dat vind ik aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant ook doodeng. Marte is nu stabiel en dat komt omdat we vertrouwen hebben in de medicijnen. Als de medicijnen worden afgebouwd, is er een kans dat ze natuurlijk wel weer een aanval krijgt. En daar moeten we niet aan denken! Marte is nu een kleuter en we proberen haar juist meer los te laten. Ze gaat alleen bij vriendjes spelen, ze zit op een sport en ze wil dolgraag op zwemles. Als de epilepsie opeens weer zou opspelen, kan ik me voorstellen dat we toch weer meer bezorgd worden.”