Zet kwaliteit van zorg in het verpleeghuis hoog op de agenda

kwaliteit-200x187Verenso en V&VN roepen op tot slim investeren in de ouderenzorg. Door de bezuinigingen lijkt het evenwicht tussen behandeling, verzorging en kwaliteit van leven verstoord te raken. Voor Verenso en V&VN is dit aanleiding om te benadrukken dat het nodig is om gericht te investeren in de kwaliteit van de ouderenzorg. Kwetsbare mensen die thuis wonen, maar ook bewoners van verpleeghuizen hebben immers recht op goede en verantwoorde (medische) zorg. De kwaliteit van die zorg staat in toenemende mate onder druk; door de bezuinigingen op de zorg en doordat er onvoldoende wordt gei?nvesteerd in de opleiding van professionals en de kwaliteit van de zorg.

De beroepsverenigingen van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters (Verenso) en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) komen met hun oproep aan de vooravond van het congres over de Toekomst van de Ouderenzorg. Dat vindt plaats op 12 juni.

Verenso en V&VN maken de volgende drie punten:

  1. Verpleeghuiszorg is topzorg: investeer in de kwaliteit van het personeel.
    Elk verpleeghuis dient te beschikken over voldoende en gekwalificeerde verpleegkundigen en verzorgenden. Binnen het verpleeghuis wordt, veelal als gevolg van het ontbreken van voldoende gekwalificeerd personeel, de specialist ouderengeneeskunde ingezet voor oneigenlijke taken. Buiten het verpleeghuis wordt door huisartsen en thuiszorg te weinig gebruik gemaakt van de specifieke deskundigheid van de specialist ouderengeneeskunde en de verpleegkundig specialist. Onderzoek heeft uitgewezen dat een meer efficie?nte inzet van de specialist ouderengeneeskunde een besparing van 25% op de medische kosten kan opleveren. De specialist ouderengeneeskunde kan zich, binnen een multidisciplinaire behandelunit samen met paramedici en gespecialiseerde verpleegkundigen, richten op de medische kerntaken en zo zijn expertise ten dienst stellen aan zowel bewoners van verpleeghuizen als thuiswonende kwetsbare ouderen.
  2. Voor het behandelen en verzorgen van kwetsbare ouderen hebben specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en verzorgenden dringend behoefte aan structurele middelen om de kennis over ouderengeneeskunde en zorg uit te bouwen en te borgen. Er wordt nog te veel geleund op expertise ontleend aan de behandeling van jongere leeftijdsgroepen. Het toenemend aantal ouderen met verschillende gezondheidsproblemen maakt polyfarmacie voor de kwetsbare ouderen zelf en de maatschappij tot een steeds groter probleem. Voor een goede medische behandeling van kwetsbare ouderen is daarom structurele en geoormerkte financiering nodig voor onderzoek en ontwikkeling van multidisciplinaire richtlijnen, standaarden en protocollen.
  3. Raden van bestuur van verpleeghuizen moeten werk maken van hun verantwoordelijkheid voor het leveren van goede en verantwoorde zorg voor hun patie?nten. Dat betekent dat de randvoorwaarden hiervoor op orde moeten zijn. Ook is het van belang betekenisvol te meten; meten is belangrijk maar moet gericht zijn op wat er toe doet. Professionals moeten in staat worden gesteld om hun werk te doen. Daarvoor is het noodzakelijk dat behandeldiensten beter en efficie?nter worden georganiseerd. Hiervoor zijn concrete instrumenten ontwikkeld zoals de handreiking Taakherschikking van de KNMG. Verenso en V&VN nodigen zorgorganisaties uit deze instrumenten toe te passen en hier invulling aan te geven in hun eigen organisatie.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen