Een dag stoppen met roken tijdens de ‘Wereld Niet Roken Dag’

Zaterdag 31 mei 2014 staat in het teken van stoppen met roken, het is dan namelijk de ‘Wereld Niet Roken Dag’. Wereldwijd worden rokers uitgedaagd – om ten minste één dag – te stoppen met roken en om dit vervolgens zo lang mogelijk vol te houden. Het thema van de dag is dan ook ‘Quit now’, ofwel ‘Stop nu’. De ‘Wereld Niet Roken Dag’ werd voor het eerst in het leven geroepen door de World Health Organization (WHO) in 1987 met als doel meer aandacht te vragen voor de gevaren van roken.

Dit jaar stelt deze gezondheidsorganisatie een specifiek doel, namelijk: individuen, organisaties, bedrijven en overheden overtuigen om de belastingen op tabak (verder) te verhogen zodat de tabakconsumptie en daarmee het aantal rokers afneemt.

roken jeugd jongenIn verschillende landen worden daarom workshops, parades, demonstraties en andere evenementen georganiseerd om meer aandacht te vragen voor de gevaren van passief en actief roken en de voordelen van een verhoogde accijns. Ook in Nederland is er een campagne gestart. Een ‘anti-roken’ team gaat verschillende open dagen af van beroepsopleidingen om informatie te geven over de gevolgen van roken. Bezoekers kunnen zelfs een koolstofmonoxidetest nemen om de schade van hun longen (als gevolg van roken) te bekijken. Verder zal er op een aantal televisiezenders een anti-rook reclame verschijnen.

Zorgwijzer.nl heeft een artikel gepubliceerd met meer informatie over de ‘Wereld Niet Roken Dag’. De zorgsite maakt zich sterk voor deze speciale dag en geeft haar lezers daarom gerichte informatie over de nadelen van roken en manieren om te stoppen met roken, zoals het ‘stoppen met roken-programma’. Daarbij wordt besproken wat de zorgverzekering precies vergoedt voor mensen die willen stoppen met roken.

Bron: Nieuwsbank

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen