Zelfstandig thuis blijven wonen? Ook als je 91 bent, kan het!

0
279

Ruth Eisen, kunstenares en begeleidster van Senior Service geeft iedere week 2,5 uur schilder- en tekenles  aan mevrouw Van de Hoef, een pientere 91-jarige dame die nog steeds zelfstandig woont. Naast Ruth komt er nog een andere dame van Senior Service om mevrouw Van de Hoef te douchen. De thuiszorg verzorgt het huishouden en geeft hulp bij het aantrekken van de steunkousen.
“Mevrouw Van de Hoef komt niet vaak meer buiten, dan is het belangrijk dat je in huis nog allerlei activiteiten blijft ondernemen en je geest blijft prikkelen. Alhoewel mevrouw Van de Hoef erg op haar rust is gesteld, kijkt ze ernaar uit om samen te gaan schilderen en tekenen. Het is een leuke dagbesteding en ik merk aan haar dat ze zich ook minder zorgen maakt als we bezig zijn. Samen schilderen we bijvoorbeeld met olieverf of waterverf en we genieten en lachen veel tijdens het schilderen. Als we weer een mooi schilderij hebben gemaakt, lijst ik het in en laten we het aan de familie zien.“
ouderen mannen senioren“Omdat we allebei van Duitse oorsprong zijn, was er meteen een klik. Het hebben van een klik is erg prettig, maar eigenlijk ook een voorwaarde als je iets voor elkaar wilt betekenen. Naast dat we samen schilderen en knutselen, zingen we soms. Voor de beweging en soepele spieren gaan we tegenwoordig voordat we tekenen eenvoudige oefeningen met een bal doen. Als de dochter van mevrouw Van de Hoef op vakantie is, komen wij iedere dag kijken of alles goed met haar is en helpen we met de dagelijkse dingen. Nu mensen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, is het belangrijk dat zij niet vereenzamen en is het fijn als er verschillende mensen over de vloer blijven komen. En niet alleen mensen die de verzorgende taken op zich nemen. TV kijken, kan bijna iedereen blijven doen, maar actief nog samen iets doen geeft veel meer vreugde. Iets nieuws oppakken, zoals schilderen, geeft zelfvertrouwen waardoor mensen zich  beter over zichzelf blijven voelen”, aldus Ruth Eisen.
“De dame van Senior Service zorgt met hart en ziel voor mijn moeder. Naast de begeleiding vanuit de Thuiszorg  is de service van Senior Service een welkome aanvulling. Het houdt mijn moeder op de been en geeft haar ook weer allerlei gespreksstof! Door mijn werk ben ik helaas niet in de gelegenheid om dag en nacht voor mijn moeder te zorgen, dan is het fijn dat je weet dat je kan rekenen op andere mensen die met hun hart voor jouw moeder zorgen. Het is prettig dat als ik zelf op vakantie ben, er ook iedere dag iemand komt om met mijn moeder iets leuks te doen of om haar te helpen. Senior Service denkt echt met mijn moeder en mij mee en komt met passende oplossingen.” aldus mevrouw Van de Hoef, dochter van de 91-jarige mevrouw Van de Hoef.

Over Senior Service
Senior Service ondersteunt en begeleidt sinds 1995 senioren als aanvulling op de bestaande mantelzorg van familie en/of vrienden. De medewerkers van Senior Service zijn zelf ook vaak 55+ en ondersteunen senioren bij dagelijkse activiteiten als koken, wandelen of boodschappen doen. Daarnaast vergezellen zij, indien nodig, de senior naar een arts of fysiotherapeut. Senioren kunnen door deze zeer persoonlijke service veelal langer zelfstandig thuis blijven wonen en hun eigen leven blijven leiden.
Senior Service vult de bestaande mantelzorg door familie en/of vrienden aan. Medische handelingen worden niet verricht. Veel niet-medische taken worden op dit moment nog door medisch geschoolde mensen uitgevoerd, zo ook de individuele begeleiding. Door de mantelzorgers van Senior Service deze individuele begeleiding te laten verzorgen, kan fors bespaard worden op de huidige PGB-uurtarieven.

Voorbeelden van de diensten van Senior Service
•    Bezoek aan een arts of fysiotherapeut
•    Begeleiding naar het ziekenhuis
•    Het gebruik van maaltijden
•    Vervoer naar familie
•    Het bieden van een luisterend oor
•    Behouden van structuur en dagritme
•    Dagbesteding zoals tekenen en schilderen
•    Voor- en nazorg bij een ziekenhuisopname
•    Behandelen van de post of administratie
•    Slaap- en waakdiensten
•    Persoonlijke verzorging
•    Activiteiten in huis zoals planten verzorgen, koken, klussen en afwassen
•    Wandelen, uitgaan, voorlezen, gezelschap houden en/of zingen
•    Tijdelijk vervangen of ondersteunen van bestaande mantelzorg

Vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt is de missie om ouderen te helpen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Bij Senior Service zijn ruim 500 aanvullende mantelzorgers in dienst, die door geheel Nederland werkzaam zijn. Senior Service opereert op regionaal niveau, via kleinschalige teams die worden aangestuurd door een coördinator. Zo heeft iedereen die een beroep doet op Senior Service een persoonlijk aanspreekpunt. Daarnaast biedt deze aanpak ruimte voor samenwerking op lokaal niveau, bijvoorbeeld als aanvulling op de thuiszorg. De begeleiding en ondersteuning worden verleend door vaste ‘gezichten’ die specifiek bij de zorgvraag en de cliënt worden geselecteerd. De persoonlijke match is het kenmerk van Senior Service.

Senior Service is een dochterorganisatie van Jeeves: www.jeeves.nl