Hormoonverstorende stoffen geen paniekvoetbal

Array

hormoonhuishoudingWemos reageert in de Volkskrant op het opiniestuk ‘Afwijkingen aan geslachtsorganen door het eten van sla” (23 mei, 2014). Auteur Jaffe Vink stelt in zijn stuk dat er geen wetenschappelijke bewijs is voor de relatie tussen het gebruik van pesticiden en chemische stoffen in producten als tandpasta en zeep en een afnemende vruchtbaarheid. Annelies den Boer en Ella Weggen (Wemos) laten graag een ander geluid horen.

De Volkskrant, 30 mei 2014
`Afwijkingen aan geslachtsorganen door het eten van sla” kopte Jaffe Vink 23 mei in een opiniestuk in de Volkskrant. Jaffe Vink is filosoof, journalist en auteur van het boek Wie is er bang voor de vooruitgang. In het artikel krijgen milieuorganisaties ervan langs. Ook ex-Greenpeace activist Diederik Samsom moet het ontgelden. Waarom? Zij zouden zich in hun campagne tegen hormoonverstorende stoffen in 1998 hebben laten leiden door ondeugdelijk Deens onderzoek. Jaffe baseert zijn mening op een artikel van de British Medical Journal (BMJ) uit 1994 en een rapport van het RIVM uit 1997. Het is opmerkelijk dat Jaffe Vink zijn uitingen ophangt aan gedateerde onderzoeken. Hoe kan het dat iemand die zich bezig houdt met de vooruitgang, het nodig vindt oude koeien uit de sloot te halen en Samsom af te kraken als een milieuactivist die zich met de verkeerde onderwerpen bezig
hield, vijftien jaar geleden?

Inmiddels zijn er tal van nieuwe studies die de uitkomsten van het eerdergenoemde Deense onderzoek juist bevestigen. In 2013 trekken 89 internationale wetenschappers aan de bel. In de zogenaamde Berlaymont verklaring uiten zij hun zorg over de slechte spermakwaliteit in Europese landen en de dramatische toename van borstkanker. Zij stellen dat omgevingsfactoren zoals blootstelling aan hormoonverstorende stoffen hierbij een rol spelen. In 2013 publiceren ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de United Nations Environment Programme (UNEP) The State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals: een update van het wetenschappelijke bewijs over hormoonverstorende stoffen tot dan toe. Ook hieruit blijkt dat er reden is tot zorg. Er is een zichtbare toename van vruchtbaarheidsproblemen onder jonge mannen en een toename van hormoongerelateerde vormen van kanker zoals borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Deze toename in combinatie met uitkomsten van laboratoriumstudies nopen volgens de WHO en UNEP tot maatregelen.

De wetenschapper die Vink neersabelt in zijn opinie, Niels Skakebaek, wordt door het Deense Ministerie van Milieu geprezen om zijn pionierswerk naar schadelijke hormoonverstorende stoffen. Denemarken heeft net als Zweden, Belgie, Duitsland en Frankrijk al stappen genomen om hun bevolking te beschermen tegen deze stoffen. Verleden week heeft de minister van milieu van Frankrijk, de Sociaal Democrate Segolene Royal, een nationale strategie hormoonverstorende stoffen gelanceerd. Dus misschien had Samsom een vooruitziende blik en sluit zijn visie aan bij vooruitstrevende Europese landen?

Een beetje jammer is wel dat de Nederlandse overheid zelf nog nauwelijks maatregelen neemt om de bevolking te beschermen, maar afwacht waar de Europese Commissie mee komt. Onze staatssecretaris van landbouw, mevrouw Dijksma, zou de terughoudende factor zijn, samen met haar liberale collega Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hormoonverstorende stoffen zitten in tal van producten die in ons land geproduceerd en verhandeld worden, zoals verpakkingsmaterialen en body lotions, maar ook in pesticiden, bijvoorbeeld op onze sla. Economische belangen weerhouden
onze overheid ervan om gezondheidsbeschermende maatregelen te nemen.

Volgens het eerdergenoemde WHO/UNEP-rapport blijkt uit proefdieronderzoek dat foetale blootstelling aan hormoonverstorende stoffen leidt tot verminderde vruchtbaarheid en kanker. Ook blijkt dat baby’s die worden blootgesteld aan weekmakers verhoogde concentraties van die stoffen in hun urine en longweefsel hebben. Beleidsmakers moeten zich zeker niet laten leiden door paniekvoetbal maar met vol verstand de gezondheid van burgers beschermen. Wie is er dan bang voor vooruitgang?
Annelies den Boer en Ella Weggen, pleitbezorgers mondiale gezondheid (Wemos)

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen