Bas Mulder Award 2014: drie jonge onderzoekers ontvangen 2,5 miljoen voor onderzoek naar kanker

Array

Alpe_D_HuzesDrie jonge onderzoekers hebben gisteren in Alpe d’Huez de Bas Mulder Award ontvangen, een initiatief van Stichting Alpe d’HuZes. Met de uitreiking is een totaalbedrag van bijna 2,5 miljoen euro gemoeid. De winnaars krijgen het geld voor onderzoek naar kanker.

De drie winnaars

De winnaars van de Bas Mulder Award 2014 zijn:
·         dr. Wilbert Zwart van het Antoni van Leeuwenhoek, voor zijn onderzoek naar de toepassing van bestaande kankermedicijnen op andere kankersoorten dan waarvoor ze tot nu toe gebruikt worden,
·         dr. Tom van Meerten van het UMC Groningen, voor zijn onderzoek naar de reactie van patiënten met lymfklierkanker op immuuntherapie, en
·         drs. Anniek van der Waart van het Radboud UMC, voor haar aanvullende behandelplan voor mensen met leukemie die stamceltransplantatie hebben ondergaan, zodat de kans dat de kanker terugkeert verkleind kan worden.

Johan van der Waal, voorzitter van Alpe d’HuZes en Esther van Winden, een goede vriendin van Bas Mulder, reikten in het Palais des Sports de Bas Mulder Award uit aan de drie onderzoekers. Zij zijn gekozen uit de twintig vooraanmeldingen.

Waarom de Bas Mulder Award?
De Bas Mulder Award is een initiatief van Stichting Alpe d’HuZes en wordt beheerd door KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat, om te zetten in kracht. Dit doen we door met zoveel mogelijk mensen steeds weer de grenzen van het mogelijke te verleggen.

Bas Mulder was hiervan het toonbeeld. Bas wist gedurende de vier jaar van zijn ziekte mensen van alle leeftijden te inspireren en te laten inzien dat je altijd iets van je leven kunt maken, hoe moeilijk of kort dit leven soms ook is. Bas overleed in september 2010 op 24-jarige leeftijd aan kanker.

Alpe d’HuZes wil deze missie een krachtige impuls geven door jonge ambitieuze kankeronderzoekers extra te stimuleren om met goede onderzoeksvoorstellen te komen. Daarom stelt Alpe d’HuZes jaarlijks een budget beschikbaar voor jonge onderzoekers met vernieuwende ideeën over de behandeling van kanker.

Over Alpe d’HuZes
Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen waarmee zij een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Onder het motto ‘Opgeven is geen optie’ beklimmen deelnemers op één dag de legendarische Alpe d’Huez tot maximaal zes keer. Alpe d’HuZes bevordert en ondersteunt (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, zodat uitein­delijk minder mensen doodgaan aan kanker.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen