#ASCO14 highlights maandag, vooral veel immunotherapie bij melanoom

#ASCO14 Maandag op ASCO begon vroeg met een 08:00 persconferentie op maandagochtend over Immunotherapie. In de briefing werden vier immunotherapie proeven, waarvan drie – melanoom -gerelateerde ( de vierde behandeling baarmoederhalskanker) .

De hoogtepunten zijn :

Ipilimumab: adjuvante behandeling voor stadium III melanoom patiënten; patiënten hebben een langere tijd voordat een melanoom terugkomt als ze gebruik maakten van ipilimumab dan zonder adjuvante therapie na melanoomresectie. Er zijn twee lopende klinische dstudie die twee verschillende ipilimumab doses testen.

Merck’s anti – PD – 1 ( nu officieel pembrolizumab ) rapporteerde eerste bevindingen van de totale overleving ( dwz percentage van de patiënten nog in leven )69% na een jaar en 62% na 1,5 jaar. Deze patiënten zijn nog in leven op een veel hoger percentage dan de bestaande goedgekeurde melanoom behandelingen. Het toonde ook aan dat bij 72% van de patiënten de tumor kleiner was geworden, en bij 31% van hen was de tumorkrimp 80% of meer. Deze Fase I studie is misschien wel de grootste ooit in de oncologie klinisch onderzoeksgeschiedenis, en is de basis voor Merck’s FDA Priority Review -status.

PD – 1 bonanza, Dr Mario Sznol die vorig jaar een uitgebreide presentatie over de behandeling met anti – PD – 1 drug nivolumab gecombineerd met ipilimumab begindatum . Algehele overleving na een jaar was 85 % en twee jaar op 79 % ; ongekende nummers voor uitgezaaide melanoom patiënten. Van die patiënten , 42 % vertoonde tumor krimp van meer dan 80 % , en 17 % van de patiënten vertoonden een volledige respons .

Hoewel een veel kleiner van Merck ( 53 patiënten tot nu toe ) nivolumab/ipilimumab resultaten, dPD-1 in combinatie met andere behandelingen geeft sterk verbeterde resultaten voor melanoompatiënten Als monotherapie, zal PD – 1 binnenkort worden goedgekeurd en een positieve impuls zal gaan geven voor de overlevingskansen bij melanoom en wellicht ook bij andere vormen van kanker. Op ASCO bleek dit jaar dat de toekomst en de kracht van immunotherapie zit in de behandeling van kanker als ze worden gegegen in combinatie met andere middelen. In combinatietherapie zijn de overal resultaten van immunotherapie beter dan als monotherapie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen