Geneesmiddelen met grondstoffen van Ranbaxy uit Toansa weer toegestaan

Array

Geneesmiddelen met grondstoffen van Ranbaxy uit Toansa mogen weer worden geïmporteerd
Generieke middelen met grondstoffen uit de Ranbaxyfabriek in Toansa zijn zonder noodzaak uit de schappen geweerd. Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze reageert hiermee op een artikel in de Telegraaf d.d 19 maart 2014 over de weigering van de IGZ om een lijst met geneesmiddelen die stoffen bevatten uit de Ranbaxyfabriek in Toansa openbaar te maken.

In samenspraak met de European Medicines Agency (EMA) heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) besloten om grondstoffen voor geneesmiddelen van Ranbaxy die vervaardigd zijn in de fabriek in het Indiase Toansa weer toe te laten op de Nederlandse markt. Dat geldt ook voor geneesmiddelen waarin deze grondstoffen zijn verwerkt. Dit besluit is genomen na een onaangekondigde inspectie van inspecteurs uit verschillende landen.

RanbaxyOp 24 januari 2014 maakte de IGZ bekend de invoer van de grondstoffen voor geneesmiddelen te weren die vervaardigd zijn op de locatie Toansa in India. Dit gold ook voor alle geneesmiddelen die grondstoffen van deze locatie bevatten. Hiermee sloot de Inspectie aan bij het importverbod dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) op 23 januari afkondigde. Er was geen sprake van een direct gezondheidsrisico, het betrof een voorzorgsmaatregel in afwachting van de uitkomsten van nader onderzoek vanuit de EMA. Daarom was het volgens de inspectie toen niet nodig om verdergaande maatregelen te treffen, zoals het terughalen van afgeleverde geneesmiddelen met deze grondstoffen bij apotheken en/of groothandels.

Een team van inspecteurs uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Australië onder leiding van een Duitse inspecteur hebben afgelopen maart de locatie Toansa van Ranbaxy bezocht. Het resultaat van die onaangekondigde inspectie en de reactie van het bedrijf waren dusdanig dat de IGZ in samenspraak met de EMA heeft besloten om geneesmiddelen geproduceerd met grondstoffen van de locatie Toansa weer toe te laten in Nederland.

Daarnaast is besloten om Ranbaxy intensief te blijven volgen. Zo moet Ranbaxy regelmatig rapporteren over het verbeteren van haar kwaliteitscultuur en -systemen. Bovendien zal er binnen een jaar weer een inspectie van de locatie Toansa plaatsvinden.

Fabrikanten halen hun grondstoffen ook uit een in opspraak geraakte fabriek in India. Toch worden alleen de generieke middelen als Ranbaxy uit voorzorg door apothekers uit de schappen gehaald. Zo luidde het bericht in de Telegraaf.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen