Aanvraag ZonMw dier-op-mens besmettingen gehonoreerd

wereld.pngimagesDier-op-mens besmettingen (zoönosen) nemen snel toe. Samen met de afnemende werkzaamheid van antibiotica vormt dat een ernstige bedreiging voor de mondiale gezondheid.  De publieke communicatie en informatie-voorziening over dit onderwerp, en de samenwerking tussen de verschillende beroepsgroepen in gezondheidszorg (‘One Health’), zijn voor verbetering vatbaar.

Een voorstel daartoe van de Universiteit Twente werd onlangs door ZonMw beoordeeld als ‘goed tot excellent en zeer relevant’ en gehonoreerd. Het betreft een onderzoeks- en ontwikkelingsproject op het kruispunt van sociale wetenschap, technologie en volksgezondheid. Projectleider dr. Lisette van Gemert: “Wij zijn zeer verheugd met deze subsidie van bijna een half miljoen euro. Wij hopen hiermee de samenwerking tussen humane, veterinaire en publieke gezondheidszorg daadwerkelijk te versterken.”

In afstemming met nationale instituten, en op basis van vier deelonderzoeken, wordt onder meer een interactief, online dashboard ‘eZOON’ ontworpen. Dit wordt ingezet om a) gerichte gezondheids- en risicocommunicatie te ondersteunen, b) kennis en vaardigheden van publiek, gezondheidsprofessionals (GGD) en beroepsgroepen (o.a. dierenartsen, artsen,  veehouders) te bevorderen, en c) training, instructie en besluitvorming van professionals te verbeteren.

Uiteindelijk moet dit leiden tot het voorkómen van (nieuwe) besmettingen, tot een vermindering van gezondheidsklachten,  ziekte en sterfte als gevolg van zoönosen en tot lagere zorguitgaven.

Lisette van Gemert-Pijnen is UHD aan de vakgroep Psychologie, Gezondheid en Technologie en hoofd van het Center voor eHealth Research & Disease Management. Dit project valt binnen het onderzoek van het Institute for Innovation and Governance Studies (IGS) van de Universiteit Twente.

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen