19 juni: MIRA Event, the Power of Collaboration

Array

Op 19 juni organiseert MIRA, het onderzoeksinstituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente, haar tweejaarlijkse event in de Grolsch Veste in Enschede. Tijdens het event staat dit jaar het onderwerp samenwerking centraal. Goede samenwerking tussen onderzoekers, medici en het bedrijfsleven leidt immers tot de meest relevante innovaties waar uiteindelijk de patiënt van profiteert. Het belooft een interessant evenement te worden op het raakvlak van wetenschap, medische praktijk en ondernemerschap.

MIRA doet onderzoek en ontwikkelt biomedische technologie waarbij uiteindelijk altijd de patiënt centraal staat. Recente voorbeelden van onderzoek afkomstig van het onderzoeksinstituut zijn nanorobotjes die in een zwak magneetveld bewegen als zwemmende spermacellen en die een rol kunnen spelen in de lokale toediening van geneesmiddelen; onderzoek naar imploderende minuscule belletjes die kunnen dienen als contrastmiddel en als middel om medicijnen op gerichte plekken in het lichaam toe te dienen en de ontwikkeling van de revalidatierobot LOPES II – bestemd om patiënten met een CVA of een dwarslaesie beter te leren lopen – die recent de stap naar de revalidatiekliniek heeft gemaakt.

onderzoek researchSamenwerking van levensbelang
Samenwerking bij de ontwikkeling van medische technologie is, letterlijk, van levensbelang. Goede samenwerking tussen onderzoekers, medici en het bedrijfsleven leidt namelijk tot die medische innovaties waar behoefte aan is, die geaccepteerd worden door medische professionals en die marktpotentieel hebben. Uiteindelijk is het de patiënt die profiteert.

Bij MIRA, het onderzoeksinstituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente, zit samenwerking in het DNA. Rode draad tijdens het MIRA event is dan ook hoe samenwerking leidt tot relevante innovaties waarbij de patiënt centraal staat. Tijdens het event zijn er diverse keynote sprekers die ingaan op best practices op het gebied van samenwerking bij de ontwikkeling van medische technologie, discussiepanels en workshops.

 

Keynote sprekers
In het ochtendgedeelte van het event, zijn er na het openingswoord van prof. dr. Albert van den Berg, wetenschappelijk directeur van MIRA, drie keynote sprekers uitgenodigd. Als eerste zal prof. dr. Frank Miedema, hoogleraar immunologie aan het UMC Utrecht en initiatiefnemer van Science in Transition een lezing verzorgen. Hierin gaat hij in op het initiatief Science in Transition en de nieuwe checks and balances die volgens hem in het wetenschappelijk systeem nodig zijn. Prof. dr. Dean Egon Toft, van de medische faculteit van de Universiteit van Aalborg (Denemarken), zal vervolgens ingaan op de vraag hoe je studieprogramma’s op kunt zetten in samenwerking met de industrie. Daarna is het woord aan prof. dr. Maarten IJzerman van de vakgroep Health Technology & Services Research van de Universiteit Twente. Hij zal ingaan op de mogelijkheden om al in een vroeg stadium de economische impact van nieuwe biomedische innovaties te verkennen.

 

nanorobotInteractieve sessies
In het middaggedeelte van het event vindt er een achttal interactieve sessies plaats. Het middagprogramma begint met vier ‘Meet the clinician sessies’ met 28 sprekers vanuit het stagenetwerk van de opleiding Technische Geneeskunde. In dit gedeelte staan korte presentaties van en discussies met medisch specialisten op het programma over onder meer neurochirurgie, de laatste innovaties op het gebied van chirurgische technieken, signaalanalyse en de verbetering van medische beeldvormingstechnieken in de medische praktijk.

Tijdens de ‘Innovative Collaboration’ sessies delen medisch professionals en onderzoekers de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de verbetering van medische diagnostiek, de verbetering van de mobiliteit van ouderen door high-tech innovaties, de ontwikkeling en implementatie van technologie voor extramurale diagnose, monitoring en behandeling en het genezen van diabetes door transplantatie van insuline producerende cellen. Daarnaast is er veel ruimte voor discussie.

 

MIRA Event
Het MIRA Event vindt plaats op 19 juni vanaf 9.00 uur in de Arke Lounge van de Grolsch Vestein Enschede. Hier vindt u het programma van het MIRA Event.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen