Ramadan 2014 en diabetes

0
1837

Dit jaar begint de ramadan omstreeks 28 juni. Het vasten tijdens de ramadan is een bijzondere periode voor alle moslims. In Nederland wonen ruim 900.000 moslims. Mensen die gezondheidsproblemen kunnen oplopen door het vasten, kunnen volgens de Islam vrijstelling krijgen van de ramadan. Van deze vrijstelling wordt echter niet altijd gebruik gemaakt. Ook dit jaar starten weer veel mensen met diabetes met de ramadan.

Ramadan voor diabetespatiënten mogelijk risicovol
Voor patiënten met diabetes betekent de ramadan een aangepast dagritme en eetpatroon. Een tijdige voorbereiding is belangrijk om problemen tijdens de ramadan te voorkomen. Diabetespatiënten kunnen namelijk door de ramadan ernstig ontregeld raken, omdat de dagelijkse vastenperiode dit jaar langer duurt dan voorgaande jaren (>19 uur). Het vasten tijdens de ramadan is niet zonder risico’s vanwege een verhoogd risico op hypo- en hyperglykemieën bij deze patiënten.

Uitgebreid voorlichtingspakket voor huisartsen
Vanwege de positieve reacties is er een uitgebreid voorlichtingspakket samengesteld voor huisartsen. Voor patiënten zijn er informatiefolders en een gebedskalender met de tekst zowel in het Nederlands, Arabisch, Urdu, Turks en Indonesisch. Om de huisarts in de dagelijkse praktijk te ondersteunen, is er onder andere een poster voor in de wachtkamer, een omzetschema en een hypo alert scheurblok.

Vorig artikelVan MBO naar HBO in het IJsselland Ziekenhuis
Volgend artikelAanwijzing Logeer- en Pleegzorgboerderij Berakha beëindigd
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.