Wegwijzer Stigmabestrijding in de ggz gelanceerd

Array

Samen Sterk zonder Stigma, Kenniscentrum Phrenos en GGZ Drenthe bundelen krachten om destigmatisering onder GGZ-professionals te bevorderen
Stichting Samen Sterk zonder Stigma, Kenniscentrum Phrenos en GGZ Drenthe hebben het initiatief genomen stigma rond psychische aandoeningen te verminderen in de ggz-sector en hebben daartoe de Wegwijzer – Stigmabestrijding in de ggz opgesteld. Het document biedt handvatten voor interventies die destigmatisering en de weerbaarheid tegen stigma helpen versterken.

De Wegwijzer, die als pdf-bestand te downloaden is, geeft informatie over de inhoud en context van stigma, over de omvang van het probleem, over effectieve stigmabestrijdingsstrategiee?n en over bestaande campagnes en programma’s in binnen- en buitenland. De Wegwijzer wordt gelanceerd in het kader van het destigmatiseringsprogramma vanuit het Bestuurlijk Akkoord van het ministerie van VWS.
=stigmabestrijding ggzHet idee voor de uitgave komt van gz-psycholoog Kim Helmus, die vanuit haar antistigma-initiatief watdoejij.org een wereldreis maakte langs de grootste en succesvolste antistigmaprogramma’s. Met de kennis van de drie initiatiefnemers en de ervaringen van de wereldreis is een aantal belangrijke, deels wetenschappelijk onderbouwde interventies en praktijken verzameld. Deze worden nu in de Wegwijzer ter beschikking gesteld.

Hoewel de Wegwijzer zich in eerste instantie richt op de professional in de ggz, kunnen ook andere organisaties met de Wegwijzer aan de slag om stigma aan te pakken. Gerdien Rabbers, directeur van Samen Sterk zonder Stigma: “Stigma is een van de belangrijkste problemen die mensen met een psychische aandoening ervaren. Daarom vindt Samen Sterk zonder Stigma dat professionals in de ggz een cruciale rol spelen in het aanpakken ervan. Maar de Wegwijzer biedt ook andere organisaties de nodige input; alle partijen die te maken hebben met ambulantisering en transities, zoals instellingen en gemeenten, kunnen er hun voordeel mee doen.”

De samenwerking tussen Samen Sterk, Kenniscentrum Phrenos en GGZ Drenthe aan het initiatief, lag voor de hand. Jaap van Weeghel, directeur wetenschap Phrenos, maakt de problematiek van dichtbij mee door zijn werkzaamheden voor het kenniscentrum voor ernstige psychische aandoeningen en formuleerde het nut van de Wegwijzer als volgt: “Stigma richt vaak nog meer schade aan dan de aandoening zelf. Daarom is stigmabestrijding actueler dan ooit.”

Ook Marieke Pijnenborg van GGZ Drenthe ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Wegwijzer: “De inspirerende praktijkvoorbeelden kunnen in de ggz worden ingezet en samen met ervaringsdeskundigen worden toegepast en uitgevoerd.”

De Wegwijzer is gratis te downloaden via: http://www.samensterkzonderstigma.nl/wegwijzer

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen