Convenant medicatie in Amsterdamse ziekenhuizen

Array

Zeven Amsterdamse ziekenhuizen (waaronder het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis), apothekersvereniging FBA en Huisartsenkring Amsterdam (HKA) gaan samen de medicatieveiligheid bij ziekenhuisbezoek verbeteren. Vorige week tekenden zij een convenant, dat ook door Achmea, de gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang werd onderschreven.

Patiënt verantwoordelijk
De patiënt gaat een veel belangrijkere rol spelen in het veilig gebruik van medicijnen. Die krijgt verantwoordelijkheid als ‘informatiedrager’. Bij doorverwijzing nemen zij zelf hun actuele medicatieoverzicht mee naar polikliniek of specialist.

convenant_medicatie_in_amsterdamse_ziekenhuizen_largeApotheker als zorgverlener
Ook de apotheker krijgt een grotere rol als zorgverlener in de keten. Apothekers verstrekken het medicatieoverzicht aan patiënten en controleren of het medicatieoverzicht volledig is. Zo komt de juiste informatie beschikbaar bij de specialist in het ziekenhuis.

Verificatie
Verificatie van het medicatieoverzicht kan zowel bij de openbare apotheek als in het ziekenhuis plaatsvinden voordat de behandeling plaatsvindt. Kern is dat wie verifieert ook declareert. Veranderingen in dosering of het stoppen van medicatie is relevant voor zorgverleners in de eerste lijn. Wijzigingen op de poliklinieken worden dan ook doorgegeven aan de apotheker, die dit vervolgens verwerkt en communiceert naar de huisarts. Bij ontslag is de ziekenhuisapotheek verantwoordelijk voor controle en aanpassing voor thuisgebruik.

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen