
Convenant medicatie in Amsterdamse ziekenhuizen
ArrayZeven Amsterdamse ziekenhuizen (waaronder het OLVG en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis), apothekersvereniging FBA en Huisartsenkring Amsterdam (HKA) gaan samen de medicatieveiligheid bij ziekenhuisbezoek verbeteren. Vorige week tekenden zij een convenant, dat ook door Achmea, de gemeente Amsterdam en Cliëntenbelang werd onderschreven.
Patiënt verantwoordelijk
De patiënt gaat een veel belangrijkere rol spelen in het veilig gebruik van medicijnen. Die krijgt verantwoordelijkheid als ‘informatiedrager’. Bij doorverwijzing nemen zij zelf hun actuele medicatieoverzicht mee naar polikliniek of specialist.
Apotheker als zorgverlener
Ook de apotheker krijgt een grotere rol als zorgverlener in de keten. Apothekers verstrekken het medicatieoverzicht aan patiënten en controleren of het medicatieoverzicht volledig is. Zo komt de juiste informatie beschikbaar bij de specialist in het ziekenhuis.
Verificatie
Verificatie van het medicatieoverzicht kan zowel bij de openbare apotheek als in het ziekenhuis plaatsvinden voordat de behandeling plaatsvindt. Kern is dat wie verifieert ook declareert. Veranderingen in dosering of het stoppen van medicatie is relevant voor zorgverleners in de eerste lijn. Wijzigingen op de poliklinieken worden dan ook doorgegeven aan de apotheker, die dit vervolgens verwerkt en communiceert naar de huisarts. Bij ontslag is de ziekenhuisapotheek verantwoordelijk voor controle en aanpassing voor thuisgebruik.
Bron: OLVG