Eerder herkennen hart- en vaatziekten komende jaren topprioriteit Hartstichting

Array

Onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten krijgt de hoogste prioriteit van de Hartstichting de komende jaren. Andere belangrijke investeringen zullen gaan naar onder meer hart- en vaatziekten bij vrouwen en een betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen.

Dat is de uitkomst van een oproep van de Hartstichting aan de samenleving om te laten weten welk onderzoek prioriteit moet krijgen. Bijna 12.500 mensen brachten hun stem uit.

De Hartstichting vroeg wetenschappers, patiënten en hun naasten, zorgverleners, donateurs en vrijwilligers hun stem uit te brengen. Op basis van de uitkomsten van de stemming presenteert de Hartstichting haar onderzoeksagenda voor de komende jaren:

    1. het eerder herkennen van hart- en vaatziekten
    2. hart- en vaatziekten bij vrouwen
    3. betere behandeling van hartfalen en hartritmestoornissen
    4. acute behandeling van beroertes
    5. nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden

    OnderzoeksagendaOvertuigend en eensgezind
    De uitslag van de stemming voor de onderwerpen die op de onderzoeksagenda komen was overtuigend en eensgezind: bij het stemmen bleek weinig verschil in keuze tussen de verschillende groepen die hun stem uitbrachten. Onderzoek naar nieuwe manieren om een gezonde leefstijl lang vol te houden is de grootste wens van wetenschappers en zorgverleners.

    Floris Italianer, directeur: “We hadden niet verwacht dat de samenleving zó duidelijk en eensgezind zou kiezen. Nu we weten waar de behoeften en de kansen liggen, kunnen we ons geld nog gerichter inzetten. De Hartstichting wil de komende vijf jaren 50 miljoen euro werven voor de onderzoeksprioriteiten uit de samenleving.“

    Online stemmen en gesprekken
    Via een online vragenlijst konden mensen 6 weken lang stemmen op 17 onderzoeksthema’s. De thema’s op de vragenlijst waren bepaald in groepsgesprekken met meer dan 150 patiënten en hun naasten, wetenschappers, zorgverleners, donateurs en vrijwilligers. Een commissie met afgevaardigden uit deze groepen adviseerde de Hartstichting bij de opzet en uitvoering van de stemming. De prioriteitenlijst is bepaald op basis van het aantal stemmen op een thema in combinatie met het belang (symbolisch bedrag) dat mensen aan het thema gaven.

    Investeren in de onderzoeksagenda
    Volgend jaar verwacht de Hartstichting de eerste onderzoeken te kunnen financieren. Voor het eind van dit jaar wil zij de thema’s op haar onderzoeksagenda samen met wetenschappers en deelnemers aan de groepsgesprekken verder uitwerken: welke resultaten kunnen we binnen welke termijn behalen en wat voor onderzoek is daarvoor nodig?

    Lees meer over de onderzoeksagenda

    Over de Hartstichting
    Er zijn nu 1 miljoen hart- en vaatpatiënten in ons land. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag 107 mensen. Dagelijks komen 1.000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van de ziekte is de belangrijke missie van de Hartstichting. Wij strijden al 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door onder andere voorlichting te geven over een gezonde leefstijl en door innovatieve verbeteringen in de zorg te bewerkstelligen.

    Bron: Hartstichting

    Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

    Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

    Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

    De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

    Recente artikelen