Overbelasting dreigt voor mantelzorgers dementie

Array

Mantelzorgers van mensen met dementie worden zwaar belast. De gemeenten hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak hen te ondersteunen en zo overbelasting tegen te gaan. Maar voor veel mantelzorgers is het gemeentelijke Wmo-loket nog onbekend. En aan mantelzorgers die het loket wel weten te vinden, worden vaak niet de juiste vragen gesteld. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland in samenwerking met onderzoeksinstituut NIVEL onder 3322 mantelzorgers.

Onbekendheid met het plaatselijke Wmo-loket (of zorgloket) is een probleem, omdat mantelzorgers daardoor ondersteuning mislopen. Een derde van de mantelzorgers kent het Wmo-loket niet. Nog eens een derde kent het wel, maar is er nooit geweest.
alzheimerContact met Wmo-loket
Van de ondervraagde mantelzorgers heeft slechts 30 procent in de afgelopen twaalf maanden contact gehad met het Wmo-loket. Vaak gaat het dan om praktische zaken als het regelen van hulp bij het huishouden of van vergoeding voor vervoerskosten. Slechts drie op de tien van de mantelzorgers die contact hebben gehad met het Wmo-loket denkt de zorg voor de naaste beter te kunnen volhouden dankzij de ondersteuning die de gemeente biedt.

Druk zal toenemen
Veel mantelzorgers hebben het gevoel er alleen voor te staan, ze zorgen dag en nacht voor hun naaste met dementie en de situatie laat hen nooit los. “En deze druk en belasting zal alleen nog maar toenemen. Het beleid is er immers op gericht dat mensen zo lang mogelijk thuis wonen, met steun van hun sociale netwerk”, zegt directeur Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland. “Volgens de dementiemonitor voelt nu al meer dan de helft zich zwaar belast. Dat zijn dus 150.000 van de ruim 300.000 mantelzorgers; een enorm aantal.”

Nog veel werk voor gemeenten
Gemeenten moeten volgens Alzheimer Nederland nog veel werk verzetten om de ondersteuning van mantelzorgers goed te regelen. Gea Broekema-Procházka: “Allereerst moet de onbekendheid van het Wmo-loket worden aangepakt. Verder blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg dat gemeenten de mantelzorger nog te weinig bevragen op de sociaal-emotionele aspecten, zoals de steun die zij kregen vanuit hun sociale omgeving. Dat zijn nou juist onderwerpen die belangrijk zijn om te komen tot een participatiesamenleving, zoals het kabinet wil.”

Voor zorgorganisaties is het programma In voor Mantelzorg een hulpmiddel om tot betere ondersteuning van mantelzorgers te komen. Het zou goed zijn als ook gemeenten een dergelijk programma in het leven zouden roepen. Zij hebben 6 miljoen euro extra gekregen om de individuele mantelzorgondersteuning naar een hoger niveau te brengen. Hier is haast bij, waarschuwt de directeur van Alzheimer Nederland: “De nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning wordt op 1 januari 2015 van kracht. Gemeenten hebben dus nog minder dan een halfjaar om de ondersteuning van mantelzorgers goed te regelen.”

Deelrapportage 1 Kwaliteit van dementiezorg NIVEL Alzheimer Nederland 2014
Deelrapportage 2 Mantelzorgers over ondersteuning bij dementie NIVEL Alzheimer Nederland 2014

Bron: Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen