Huidcontact en later doorknippen navelstreng gunstig voor baby

Array

bevalling-300x200Huid-op-huidcontact en wachten met het doorknippen van de navelstreng verhogen de zuurstofconcentratie en verminderen mogelijk stress bij de baby. Dat blijkt uit onderzoek van verloskundige Marrit Smit (Leids Universitair Medisch Centrum), waarop zij op 26 juni promoveert.

Smit onderzocht de zuurstofconcentratie van ruim 100 baby’s die thuis of in het ziekenhuis werden geboren onder begeleiding van Leidse verloskundigen. Ze vergeleek de resultaten met een internationale controlegroep van gezonde, in het ziekenhuis geboren baby’s. De zuurstofconcentratie in het bloed van de baby’s die Smit onderzocht bleek hoger, terwijl hun hartslag juist lager lag dan in de internationale controlegroep. Een lagere hartslag wijst op minder stress. Smit vermoedt dat de gunstiger waarden in de studiegroep te danken zijn aan het direct op de borst van de moeder leggen en het langer wachten voordat de navelstreng wordt doorgeknipt.

Saturatiemeter
Om de conditie van de baby’s te onderzoeken gebruikte Smit een apparaatje dat via de huid de zuurstofconcentratie in het bloed meet: een zuurstofsaturatiemeter. Daarmee blijkt ook bij thuisbevallingen de conditie van de baby goed te monitoren. Op dit moment gebruiken verloskundigen de zuurstofsaturatiemeter nog niet, maar dat zou volgens Smit wel grote voordelen bieden. “Wanneer een kind ongemerkt ernstig ziek is, bijvoorbeeld door een infectie of een aangeboren hartafwijking, zou dat kunnen blijken door gebruik van de saturatiemeter”, licht ze toe. Het gebruik van de saturatiemeter leidde in de studie niet tot een toename van het aantal kinderen dat onnodig naar het ziekenhuis werd verwezen.

Complicaties
Smit verrichtte ook onderzoek naar complicaties bij de (thuis)bevalling, zoals een uitgezakte navelstreng en overmatig bloedverlies. Na analyse van medische dossiers en ambulancegegevens bleek de plaats van het optreden van de complicatie niet van invloed op de uitkomst. Dit is volgens Smit vooral te danken aan de uitstekende medische zorg ter plaatse door goed getraind personeel (verloskundigen en ambulancepersoneel), het snelle transport naar het ziekenhuis en de goede samenwerking met gynaecologen en kinderartsen.
Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen