Onderzoek online zelfhulptrainingen voor slapen, stress en piekeren

Array

denken piekeren hoofdSlecht slapen, stress en piekeren zijn klachten die iedereen wel eens heeft. Echter, als deze klachten veel, vaak of langdurig voorkomen kan dit een voorbode zijn van een beginnende depressie. Momenteel doet het Trimbos-instituut onderzoek naar drie online zelfhulptrainingen die zich richten op bovengenoemde klachten.

De trainingen
Slaap-, stress- en piekerklachten hangen aantoonbaar samen met depressie en brengen daarnaast aanzienlijke kosten met zich mee. In het kader van depressiepreventie, heeft het Trimbos-instituut drie online zelfhulptrainingen ontwikkeld die zich richten op deze specifieke klachten: “Beter slapen”, “Minder stress” en “Minder piekeren”. In deze trainingen leren deelnemers aan de hand van praktische oefeningen wat ze zelf kunnen doen om hun klachten te verminderen, zodat ze weer meer energie hebben en lekkerder in hun vel zitten.

Onderzoek
Momenteel doet het Trimbos-instituut onderzoek naar de effectiviteit van deze drie zelfhulptrainingen. In deze studie wordt gekeken of de trainingen zorgen voor een afname van de klachten waarop ze gericht zijn (slapen, stress, of piekeren). Verder wordt in kaart gebracht of de trainingen bij kunnen dragen aan het verminderen van depressieve en angstgevoelens en het verhogen van welbevinden. Tot slot wordt onderzocht wie meer of minder baat hebben bij de trainingen, bijvoorbeeld mannen of vrouwen.

Deelnemers gezocht
Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar gemotiveerde mensen (18+) die iets aan hun slaap-, stress- of piekerklachten willen doen en bereid zijn om een aantal keer een vragenlijst in te vullen. Een loting bepaalt of u meteen kan beginnen met de training of na drie maanden.

Wilt u beter slapen, minder stress hebben of minder piekeren? Meld u dan aan via www.trimbos.nl/campagne/beterinjevel.

Bron: Trmbos Instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen