Staatssecretaris Van Rijn: ‘Ik zorg dat de zorg weer dichter bij de mensen komt’

0
276

Staatssecretaris Van Rijn doet belofte voor Change Day
Donderdag 26 juni is het de eerste Change Day in Nederland. Met Change Day Nederland inspireren werknemers in de zorg elkaar met persoonlijke beloftes om de zorg nog beter te maken. Ook staatssecretaris Martin van Rijn heeft op Change Day zijn belofte ‘ik zorg dat de zorg weer dichter bij de mensen komt’ gedaan. Er zijn de hele dag activiteiten door het hele land.
Change Day is een initiatief uit Engeland, dat internationaal is overgenomen door Australië, Canada, Zweden en Ierland. In Nederland heeft Zorginstituut Nederland het initiatief voor Change Day genomen. Change Day maakt de kracht van de zorg zichtbaar, de betrokkenheid van de mensen die werken in de zorg.  

van rijn vws 3‘Ik zorg dat ik fiets’
Een opvallende en ludieke belofte is die van Caroline Smeets van organisatie Careyn. Zij deed de belofte ‘Ik zorg dat ik fiets’. Als wijkverpleegkundige kan zij zich op de fiets veel sneller verplaatsen door Zuid-Beijerland en is beter aanspreekbaar voor iedereen onderweg. Zo kan zij meer aandacht aan haar cliënten besteden. Een collega hoorde van haar wens en doneerde haar een fiets die ze zelf over had. Van haar leidinggevende kreeg ze ook nog fietstassen en een bak. Met deze wijkfiets rijdt zij nu vrolijk rond. Zo zorgen zij samen direct voor goede zorg!

Samen zorgen voor goede zorg
Op changedaynederland.nl zijn de alle beloften verzameld. Zo laten ze zien hoe ‘samen zorgen voor goede zorg’ leeft onder zorgmedewerkers. Voor komend jaar voorziet Zorginstituut Nederland dat steeds meer mensen en instellingen het initiatief ondersteunen.

Activiteiten door het hele land
Op Change Day organiseren zorginstellingen door het hele land activiteiten om extra aandacht te geven aan de kwaliteit van de zorg. Een paar opvallende activiteiten zijn:

  • staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin Van Rijn doet een belofte voor Change Day bij het Zorginstituut;
  • verpleegkundigen van UMCUtrecht geven hun beloften symbolisch de ruimte door deze aan 500 ballonnen op te laten. Zij doen dit samen met Change Day ambassadeur Marieke Schuurmans, hoogleraar verplegingswetenschap UMC, Hogeschool Utrecht en adviseur van de minister van Volksgezondheid, met Jan Kimpen, voorzitter UMCU, met Henk Bakker, voorzitter Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en Diana Delnoij, hoofd kwaliteitsinstituut van Zorginstituut Nederland;
  • bij het Zaans Medisch Centrum is Change Day het centrale thema van de jaarlijkse personeelsdag. Ook hier worden om circa 16.00 uur 300 ballonnen met beloften opgelaten;
  • het Medisch Spectrum Twente wil van alle ziekenhuizen de meeste beloften doen. Via changedaynederland.nl en Youtube laten zij hun beloften zien;
  • bij Zorginstituut Nederland, initiatiefnemer van Change Day Nederland, steken medewerkers van het instituut de handen uit de mouwen en doen vrijwilligerswerk in de zorg.

Bron: changedaynederland.nl