Kwaliteitsslag richtlijnontwikkeling door internationale samenwerking

Array

richtingHet Trimbos-instituut heeft een kwaliteitsslag kunnen maken bij de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen door intensieve samenwerking met een Britse zusterorganisatie. Bijvoorbeeld in de methoden van beoordelen en samenvatten van internationale literatuur.

Vanaf 2010 werkt het Trimbos-instituut bij de ontwikkeling van twee multidisciplinaire richtlijnen samen met het National Collaborating Centre for Mental Health (NCCMH) uit Groot-Brittannië. Het gaat om de richtlijn ‘Autisme Spectrum Stoornissen (ASS) voor volwassenen’ en de richtlijn ‘Bipolaire Stoornissen’. De richtlijn over ASS is in 2013 gepubliceerd. De richtlijn over Bipolaire Stoornissen wordt naar verwachting in 2015 afgerond.

De Nederlandse richtlijnen zijn in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) ontwikkeld, de Britse in opdracht van het National Institute for Health and Care Excellence (NICE). NICE zet internationaal de standaard voor de methodiek van richtlijnontwikkeling.

Meerwaarde samenwerking
Dankzij de intensieve samenwerking konden meer uitgangsvragen beantwoord worden, omdat de literatuurreviews rond de uitgangsvragen tussen het Trimbos-instituut en het NCCMH verdeeld konden worden en de resultaten tussen de landen uitgewisseld.

Een ander voordeel was dat het Trimbos-instituut de samenwerking kon gebruiken om een verbeterslag in kwaliteit te maken, zowel in de methoden van het beoordelen en samenvatten van de internationale literatuur als in het projectmanagement. De ervaringen van deze samenwerking worden ook gebruikt bij de richtlijnen die op dit moment ontwikkeld worden.

Achtergronden
Sinds eind jaren negentig heeft het Trimbos-instituut, samen met veldpartijen, tientallen richtlijnen ontwikkeld. Het ontwikkelen van richtlijnen is kostbaar en tijdrovend, onder meer vanwege het samenvatten van de wetenschappelijke literatuur. In de landen om ons heen worden richtlijnen over dezelfde onderwerpen en aandoeningen ontwikkeld, waaraan hetzelfde literatuuronderzoek ten grondslag ligt. Hetzelfde werk wordt dus door ieder land apart gedaan. Het lag daarom voor de hand om te kijken of het mogelijk was om met een richtlijnorganisatie uit een ander land samen op te trekken bij het ontwikkelen van richtlijnen. Door samen te werken kan tijd en geld bespaard worden en kunnen in richtlijnen meer uitgangsvragen beantwoord worden op basis van knelpunten die door belanghebbenden ervaren worden in de zorg.

Bron: Trimbos Instituut

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen