Huisarts geeft slaapadvies, geen slaapmedicatie

0
578

Goede slaapgewoontes en het aanpakken van de oorzaken werken beter tegen slapeloosheid dan slaapmiddelen. Daarom is het advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) om bij slapeloosheid de leefstijl aan te passen. De huisarts schrijft slaapmiddelen alleen voor bij hoge uitzondering. Dit staat in de nieuwe huisartsenrichtlijn Slaapproblemen en slaapmiddelen. De patiënteninformatie die bij de richtlijn hoort, is te vinden op Thuisarts.nl.

Oorzaak aanpakken
Bij slapeloosheid is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Piekeren en lichamelijk klachten kunnen iemand uit de slaap houden.

slaapproblemen-225x300Ook kan het zijn dat iemand een verkeerd slaapgedrag heeft: onregelmatig slapen, te druk zijn ’s avonds of te veel koffie en/of alcohol drinken. Een week een slaapdagboek bijhouden helpt om de oorzaak te achterhalen. Goede slaapgewoontes, meer lichaamsbeweging en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om weer beter te slapen.

Geen herhaalrecepten meer
Als de huisarts toch slaapmedicijnen voorschrijft, dan is het belangrijk dat de patiënt daarbij voorlichting krijgt over het te verwachten effect en de bijwerkingen. De huisarts schrijft het recept eenmalig voor en ziet de patiënt na twee weken terug als de slapeloosheid nog niet onder controle is. Dat betekent ook dat herhaalrecepten aanvragen via de doktersassistent geen optie meer is.

Stoppen met slaapmiddelen
Al na twee weken hebben slaapmiddelen minder effect, terwijl de bijwerkingen wel blijven bestaan. De huisarts motiveert mensen die chronisch slaapmiddelen gebruiken om te stoppen. Dat kan op eigen kracht, met een goede voorbereiding. Of onder begeleiding van de huisarts door de dosis langzaam af te bouwen.