Rode Kruis en BTKzorg slaan handen ineen; met als doel welzijn ouderen verbeteren in Hof van Twente

Array

Het Rode Kruis en BTKzorg slaan de handen ineen om nog meer voor elkaar en de ouderen te kunnen betekenen. Namens Het Rode Kruis tekenden voorzitter, mevrouw Winny Norbruis-Bosch, en de heer Bert Kolfoort, directeur BTKzorg, deze week dfotoRodeKruisBTKzorge samenwerkingsovereenkomst. Beiden zijn erg enthousiast over de verdergaande samenwerking op het gebied van de jaarlijkse ‘Zomercafés, welzijn van ouderen en scholing.

Bundeling van krachten en mogelijkheden
Naast de bekende jaarlijkse ‘Zomercafés’ wordt ook samengewerkt op het gebied van scholing, promotie en het gebruik van de onderkomens van het Rode Kruis.

Bovendien kan het Rode Kruis zorgdragen voor het vervoer van cliënten van BTKzorg voor bijvoorbeeld uitjes. “We kunnen elkaar versterken”, zegt directeur Kolfoort van BTKzorg. Voorzitter Norbruis-Bosch van het Rode Kruis beaamt deze woorden. “Dit is een goede overeenkomst voor het Rode Kruis en de ouderen. Want de Zomercafés zijn hiermee voor de komende drie jaar gegarandeerd.”

Begrip in Hof van Twente: Zomercafés
Het begon vijf jaar geleden met een gezellige middag voor ouderen in Goor die vanwege de zomervakantie niets om handen hadden. Maar het initiatief van Linda van Wanrooy van het Rode Kruis in de gemeente Hof van Twente om met Zomercafés voor ouderen te beginnen, is na vijf jaar uitgegroeid tot een niet meer weg te denken fenomeen. En daar zullen voor de vele ouderen in Markelo, Goor, Delden en in de buitengebieden blij mee zijn. Want zij hebben de afgelopen jaren in toenemende mate de weg gevonden naar de Zomercafés.

“De ouderen genieten elke keer weer volop”, weet Kolfoort. “Het is een prachtig gezicht om dat te zien.” Mevrouw Norbruis-Bosch wijst erop dat in de Hof van Twente veel ouderen zich in de zomermaanden vervelen. “Hun kinderen en overige familieleden zijn veelal met vakantie en alle clubjes en activiteiten voor deze mensen stoppen in de zomermaanden. Dit betekent dat er voor de ouderen in feite een kleine twee maanden helemaal niets te doen is. Voor deze mensen duurt de zomervakantie dan veel te lang.” De organisatie is een hele klus. Alleen al vanwege het vervoer van de bezoekers. Dat gebeurt met bussen. Norbruis-Bosch steekt niet onder stoelen of banken erg blij te zijn met de samenwerking met BTKzorg. De regionaal opererende thuis- en kraamzorgorganisatie heeft zich voor drie jaar verbonden aan het Rode Kruis en de Zomercafés. Directeur Kolfoort: “Dit is perfect. Wij kunnen ons daarmee heel goed identificeren. Ouderen hebben recht op dit soort activiteiten, vooral ook in de zomermaanden.”

In kader: Thema dit jaar is voeding
Het thema van de Zomercafés dit jaar is voeding. Vorig jaar was het bewegen. Toen werden de bezoekers gestimuleerd om te bewegen. Dit jaar wordt de bezoekers bewust gemaakt hoe belangrijk het is om goed te eten. BTKzorg speelt daarin een rol omdat Food Connect als maaltijdenleverancier hiervoor wordt ingeschakeld.

Het programma van het Zomercafé is in grote lijnen hetzelfde in de verschillende plaatsen. Winny Norbruis-Bosch: “Het gaat puur om een paar uur gezelligheid en plezier met elkaar met en drankje en een hapje. Er is muziek, er kan worden gedanst en soms is er ook een bingo. Iedereen wordt er blij en vrolijk van, en daar gaat het om.” Het concept van het Zomercafé is ook door andere afdelingen van het Rode Kruis overgenomen. Almelo is één van die plaatsen. Norbruis-Bosch: “We zijn er eigenlijk best wel trots op dat andere afdelingen het idee overnemen.”

De Zomercafés dit jaar zijn als volgt: In Goor op de zaterdagen 12 en 26 juli en 9 en 23 augustus; in Delden ook op de zaterdagen 5 en 19 juli en 2 en 16 augustus; in Markelo op dinsdag 1 juli en vrijdag 1 augustus. Degene die vervoer nodig heeft dient zich op te geven bij de Stichting Welzijn Ouderen: tel. 0547-260053.

Over BTKzorg
BTKzorg is een dynamische organisatie met groot enthousiasme en veel ambitie. Ze kent drie disciplines: verpleging & verzorging, kraamzorg en huishoudelijke zorg. Thuiszorg wordt geleverd in geheel Twente en kraamzorg in Overijssel, Gelderland en Drenthe. Zorg zoals u dat vraagt. Dat is het uitgangspunt van BTKzorg. De kracht van BTKzorg is: Zorg vanuit het hart. Dit zegt alles over de kwaliteit en betrokkenheid van onze zorgverleners bij de cliënt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen