Mooie zomer eist recordaantal BBQ-slachtoffers

Array

Vanaf 1 april tot en met het laatste weekend van juli zijn er in de drie Nederlandse Brandwondencentra al 41 mensen opgenomen. In alle gevallen waren brandbare vloeistoffen in combinatie met barbecueën of een vuurkorf de oorzaak. “Een alarmerend aantal,” aldus brandwondenarts Jos Vloemans. “Niet alleen omdat dit het topje van de ijsberg betreft, maar ook omdat we nog vele mooie dagen in augustus en september in het verschiet hebben.”

De verwachting van artsen in de brandwondencentra is dat het aantal BBQ-slachtoffers nog flink toeneemt. Reden genoeg voor de Brandwonden Stichting om in actie te komen. Maar een ‘Veilig barbecueën-campagne’ komt er dit jaar niet. Simpelweg omdat we hebben geleerd dat mensen weinig interesse hebben in preventietips. Eerste hulpregels daarentegen kunnen altijd rekenen op veel aandacht. Door de acht vragen in de online BBQ-test te beantwoorden, weet je niet alleen wat je moet doen als iemand opeens in brand staat, je leert ook nog hoe je dat kan voorkomen. Om extra zeker van genoeg deelnemers te zijn, wordt er bovendien een heerlijke prijs verloot: een BBQ-diner bij tofchef Julius Jaspers.

BBQBBQ-slachtoffers: de cijfers 

Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in de drie Nederlandse brandwondencentra, is 10,2% gerelateerd aan vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine[1]. Piekmomenten zijn zomerse dagen (vanwege het barbecueën) en de wintermaanden (gebruik bio-ethanol tijdens feestdagen). Dat betekent dat er elk jaar ongeveer 89 mensen zulke ernstige brandwonden door een ongeluk met brandbare vloeistoffen oplopen, dat zij moeten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd brandwondencentrum. Hun behandeling kan weken duren en vele operaties tellen. En ook de littekens die ze eraan overhouden gaan nooit meer weg. Maar van die 89 patiënten per jaar, is ook een aanzienlijk deel toe te rekenen aan het gebruik van bio-ethanol voor sfeerhaarden tijdens de koude maanden. Daarom is het aantal van 41 patiënten in een periode van 4 maanden zo zorgwekkend. Want alle brandwondenslachtoffers die in de wintermaanden door gebruik van brandbare vloeistoffen vallen, zijn hier niet bij meegerekend.

Het gaat vaker mis dan je denkt…

“Die 89 patiënten die wij zien na een ongeval met brandbare vloeistoffen, vormen slechts het topje van de ijsberg,” aldus Jos Vloemans, hoofd van het brandwondencentrum van Beverwijk. “Dat gaat alleen over de patiënten die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. De spoedeisende hulpafdelingen van alle Nederlandse ziekenhuizen zien jaarlijks ook nog eens zo’n 320 mensen met lichtere brandwonden door toedoen van brandbare vloeistoffen[2].”

Hoe gaat het dan mis?

“Ik weet wel hoe ik veilig spiritus kan gebruiken!” Het is een veelgehoord argument als je uitlegt hoe het misgaat tijdens het barbecueën. Maar het is onzin. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Dat komt omdat bij alle vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en lampenolie bij het openen ALTIJD een gaswolk vrijkomt die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Een vonkje in de gaswolk is genoeg voor een steekvlam die meters lang kan zijn. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te maken, is dus met aanmaakblokjes.

Hoe groot wordt zo’n steekvlam dan?

Super groot dus! Op www.brandwondenstichting.nl/bbqveilig staat een filmpje waarin je ziet hoe ver zo’n spiritus steekvlam kan reiken.

En wat doe je als iemand in brand staat?

In slechts acht vragen leer je wat je moet doen als iemand tijdens het barbecueën opeens in brand staat. Test het via www.brandwondenstichting.nl/bbq. Na het beantwoorden van de vragen, maak je kans op een verzorgd BBQ-diner bij Julius Bar&Grill van topchef – en ambassadeur van de Brandonden Stichting – Julius Jaspers.

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vindt u op www.brandwondenstichting.nl.

Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen