
Han van Krieken lid van Academia Europaea
ArrayHan van Krieken, hoogleraar Tumorpathologie en Algemene Pathologie, is lid geworden van het prestigieuze Academia Europaea, de Europese academie van wetenschappen.
Pathologie
Han van Krieken is patholoog, met speciale expertise op het gebied van bloedziekten, vooral lymfeklierkanker, en ziekten van het spijsverteringskanaal. Zijn wetenschappelijk werk ligt op het raakvlak van fundamenteel onderzoek en de toepassing ervan in de geneeskunde. Zijn onderzoek heeft geleid tot betere diagnose van kanker en nieuwe inzichten in het proces van uitzaaiing.
Daarnaast deed Van Krieken verscheidene studies op het gebied van kwaliteitsbevordering en het herkennen van erfelijke vormen van kanker ontstaan in de darm. Hij is hoofd van de afdeling Pathologie en voorzitter van het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. Sinds 2008 is hij principal investigator en sinds 2009 principal lecturer. Van Krieken is (mede)auteur van meer dan 530 wetenschappelijke artikelen. Daarnaast heeft hij 15 promovendi begeleid tot een promotie. Sinds 2010 is hij lid van de Duitse Academie voor Wetenschappen Leolpoldina en momenteel is hij president van de European Soceity of Pathology.
Aansprekende kandidaten
De Academia Europaea is het Europese genootschap van wetenschappers die behoren tot de mondiale top. In de Academia Europaea zijn ruim drieduizend topwetenschappers uit Europa verzameld over de hele breedte van de wetenschap. Na te zijn voorgedragen, worden jaarlijks de meest aansprekende internationale kandidaten uitgekozen. Van Krieken verkeert nu in het gezelschap van collega’s van het Radboudumc die al eerder toetraden, zoals onder andere Guillèn Fernandez, John Jansen, Jos van der Meer, Han Brunner, René Bindels, Jan Smeitink en Carl Figdor.
Academia Europaea
De Academia Europaea werd in 1988 opgericht in het Britse Cambridge. De Academia speelt een rol in de ontwikkeling van het Europese wetenschapsbeleid, bijvoorbeeld via een zetel in de European Academies Science Advisory Council (EASAC) dat adviseert over Europees onderzoek. Tientallen Nobelprijswinnaars zijn lid van de Academie. De Academia Europaea heeft als doel het promoten van leren, onderwijs en onderzoek
Bron: Radboudumc