NVVE start landelijk spreekuur wilsverklaringen

Array

Voor een groot deel van de 150.000 leden van de NVVE roept het invullen van wilsverklaringen over de laatste levensfase vragen op. ‘Wat moet ik invullen? En ‘hoe lang zijn mijn verklaringen geldig’ zijn veel gehoorde vragen. Daarom start de vereniging op 1 augustus een landelijk spreekuur.

Op het spreekuur, verspreidt over 32 locaties in Nederland, kunnen leden kosteloos terecht voor al hun vragen omtrent het invullen van de Wilsverklaringen. Een afspraak maken voor het spreekuur kan op www.nvve.nl/spreekuren. Voor mensen die geen internet hebben is dit per telefoon mogelijk.

De NVVE geeft sinds 1973 wilsverklaringen uit. Dit zijn verklaringen waarmee u kenbaar maakt in welke situaties u euthanasie wenst, u niet meer behandeld of gereanimeerd wilt worden en wie hierover voor u mag beslissen als u dat zelf niet meer kunt. Veel leden stellen het invullen van de wilsverklaring uit omdat zij het lastig vinden onder woorden te brengen in welke situaties zij geen behandeling of euthanasie wensen. Toch is het belangrijk de wilsverklaringen op tijd in te vullen, ook als men niet ziek is. Wilsverklaringen hebben alleen effect wanneer u ze niet alleen invult en ondertekent maar ook bespreekt met uw naasten en huisarts. Euthanasie is namelijk altijd een verzoek aan de arts. Het is daarom van groot belang aan te geven hoe u over euthanasie denkt.

In 2013 organiseerde de NVVE een pilot spreekuur, waaruit bleek dat de vraag naar persoonlijke ondersteuning bij het invullen van de verklaringen groot is. Behalve dat leden zo op een heel directe manier geholpen kunnen worden beoogt de NVVE hiermee ook haar leden te stimuleren hun wilsverklaringen daadwerkelijk in te vullen en te bespreken met huisarts en naasten.

Bron: NVVE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen