Onjuiste donorpaspoorten aan het licht door KID-DNA-databank

Array

fout niet waarDit is een origineel bericht van Fiom
Gisteren besteedde het programma ‘EenVandaag’ aandacht aan de afgifte van onjuiste donorpaspoorten in de jaren ’80 en ’90. Door matches in de Fiom-KID-DNA-databank blijkt dat de verstrekte informatie over de donor vaak niet klopt.

Tot 1 juni 2004 zijn in Nederland naar schatting zo’n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme zaaddonoren. Deze ‘KID-kinderen’ hebben niet of nauwelijks toegang tot hun afstammingsgegevens.

Om hen te helpen heeft Fiom in samenwerking met het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis de Fiom-KID-DNA-databank ontwikkeld. Deze DNA-databank biedt donorkinderen de mogelijkheid om donoren en (half)broers en -zussen op te sporen. Sinds de oprichting in december 2010 hebben ruim 660 personen een DNA-profiel laten maken. Dit heeft tot heden voor 67 matches gezorgd tussen donoren en hun donorkinderen en tussen donorkinderen onderling.

Door deze matches komen nu ook andere zaken aan het licht die niet blijken te kloppen. Zo blijkt informatie over de donor die door spermabanken of klinieken door middel van donorpaspoorten of anderszins is verstrekt, vaak niet juist.

Hans van Hooff, projectleider bij Fiom: ‘Door de matches die we vinden, blijkt de verstrekte informatie over de donor in vele gevallen niet te kloppen. Zo is bij 24 van de 34 onderzochte personen die dachten volle broers of zussen te zijn (op basis van de informatie van klinieken of spermabanken), gebleken dat ze niet dezelfde donor hebben.’

Fiom weet hoe belangrijk het is om te weten van wie je afstamt. Van Hooff: ‘ We hopen voor al deze mensen die verkeerde informatie hebben gekregen alsnog hun donor te kunnen vinden en roepen daarom alle donoren van vóór 2004 op zich in onze databank op te laten nemen’.

Over Fiom
Fiom is de specialist op gebied van ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Ze biedt informatie en hulp bij vraagstukken omtrent ongewenste zwangerschap, zoals keuzevragen, afstand doen van je kind en verwerking van een abortus. Daarnaast helpt ze mensen bij hun zoektocht naar biologische familie in binnen- en buitenland en beheert ze de unieke KID-DNA-databank die een match bij anoniem donorschap mogelijk maakt. De organisatie deelt haar kennis met professionals via haar website, trainingen en advies. Uitgangspunt in het werk van Fiom is de keuzevrijheid van ongewenst zwangere vrouwen en het recht op afstammingsgegevens.

Bron: ANP Perssupport

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen