Darten tegen prostaatkanker

In 2008 hebben Anja Stuurman, Cindy Kes en Peter Loos Stichting Bull’s Eye opgericht. Zij hadden de behoefte om, samen met een hechte groep darters, een bijdrage te leveren aan mensen met kanker en kozen voor SWOP (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker). Deze stichting houdt zich bezig met een onderzoek naar het voorkomen en vroegtijdig ontdekken van prostaatkanker.

Darts Against Cancer (DAC), zoals onze actie genoemd wordt heeft in de afgelopen jaren veel sympathie en geld opgebracht. Vanaf 2008 is er jaarlijks een 48 uur durende Dartmarathon georganiseerd waarbij er geld ingezameld wordt voor een goed doel wat volledig ten goede komt aan een onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker. Vanaf 2012 is er een nieuw project opgestart namelijk het ondersteunen van SWOP (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Prostaatkanker). Deze stichting houdt zich bezig met onderzoek naar het voorkomen en vroegtijdig ontdekken van prostaatkanker. Prostaatkanker één van de meest voorkomende vormen van kanker is bij mannen.

dartVerbeteringen in de behandeling en diagnose betekent dat meer mannen de ziekte kunnen overleven.

Dit jaar, op 5 en 6 september, wordt er weer 24 uur achtereen gedart om SWOP een mooi bedrag te kunnen schenken! Speellocatie: Westzijde 267, 1506 GE Zaandam.

Gordel
“Heel leuk dat ze dit doen”, zegt prof. Fritz Schröder. Hij is emeritus hoogleraar urologie en voorzitter van de stichting SWOP, die het onderzoek mede financiert. Vorig jaar sleepten de darters € 11.150 binnen. “De dartsmarathon levert behalve geld ook publiciteit op voor prostaatkanker. Dat is nodig, want bij veel mannen bestaat terughoudendheid om over lichaamsdelen onder de gordel te spreken.”

Lancet
De opbrengst van het evenement gaat naar het internationale onderzoek naar prostaatkanker van het Erasmus MC, dat al in 1994 startte. Begin augustus werden resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in het wereldvermaarde tijdschrift ‘The Lancet.’ Schröder: “Onze studie toont aan dat vroege opsporing van prostaatkanker de sterfte aan de ziekte met een vijfde tot een kwart vermindert.”

Risico’s
Toch komt er vooralsnog geen bevolkingsonderzoek naar de ziekte. “Vroege opsporing leidt namelijk ook tot overdiagnosering”, zegt hij. “Dat betekent dat er prostaatkanker wordt gevonden die eigenlijk niet behandeld hoeft te worden, omdat de tumor niet zal leiden tot ziekteverschijnselen of sterfte. De behandeling van deze onschadelijke tumoren brengt ernstige risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan incontinentie of erectiestoornissen.”


Voor wie een pijltje mee wil gooien: Bull’s Eye houdt in het weekend van 5 en 6 september 2014 weer een dartsmarathon, in Zaanstad. Deelname kost € 15. Schröder zal na afloop van het evenement het onderzoek en de resultaten toelichten.

De Stichting is voor 100% afhankelijk van giften en het inschrijfgeld van de deelnemers. De deelnemers aan de marathon zijn “verplicht” om een minimaal €15 inschrijfgeld te betalen.
Dit jaar zal Remco van Eijden geheel belangeloos zijn medewerking verlenen aan de actie. Remco staat momenteel hoog op de (inter)nationale ranglijsten en is lid van het Nederlands team. Hij zal de opening verzorgen en op zaterdag (6 september) is hij aanwezig om mensen wegwijs te maken in de dartsport of om gewoon een praatje te maken.

Tevens is er een mogelijkheid om tegen Remco een “leg” te gooien. Tegenstanders kunnen hiervoor inschrijven voor een bedrag van € 5 (natuurlijk voor het goede doel!). En ook deze partijen zijn natuurlijk toegankelijk voor álle niveaus en álle leeftijden.

• Uw bijdrage storten op IBAN NL38 INGB 0004 1933 25 T.N.V. STICHTING BULL’S EYE O.V.V. DAC 2014;
• Contant, tijdens het DAC weekend van 5- en 6 september 2014.

Beluister ook de radio-uitzending van Een Vandaag: ‘Mannen onnodig behandeld voor prostaatkanker.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen