Circa 300 fulltime banen verdwijnen bij CIZ

0
231

CIZ slankt af en vernieuwt
In de loop van 2015 verdwijnen er bij de tien regionale vestingen van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) circa 300 fulltime banen. Het gaat vooral om management- en administratieve functies. Tijdens de afslanking vernieuwt het CIZ de manier van werken, die meer persoonlijk en klantvriendelijker wordt. In het najaar wordt ook een reorganisatie van het hoofdkantoor aangekondigd. Er blijven bij het CIZ uiteindelijk circa 700 fulltime banen.
CIZHet CIZ heeft de afgelopen jaren met succes de mobiliteit van medewerkers op de arbeidsmarkt gestimuleerd. Hierdoor vonden tientallen medewerkers in vaste dienst een andere baan. Toch sluit het CIZ gedwongen ontslag niet uit. Medewerkers zijn hierover inmiddels geïnformeerd. Aan de ondernemingsraad van het CIZ is advies gevraagd over de reorganisatie.

Als gevolg van de hervorming van de langdurige zorg, beoordelen gemeenten, artsen en wijkverpleegkundigen in de toekomst de meeste aanvragen voor zorg en ondersteuning. Alleen voor intensieve en permanente zorg is nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig. De huidige werkwijze waarbij zorgaanbieders indicatiebesluiten mogen voorbereiden, verdwijnt. Nu wordt nog de helft van de indicatiebesluiten genomen zonder rechtstreeks contact met een indicatiedeskundige. Vanaf 1 januari 2015 is er altijd persoonlijk contact tussen het CIZ en een aanvrager. Dat contact vindt plaats in de vorm van een huisbezoek, tijdens een spreekuur of een telefoongesprek. Naast vier kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle komen er acht nieuwe locaties voor spreekuren.

‘Alleen voor intensieve en permanente zorg is nog een onafhankelijke indicatie van het CIZ nodig,’ zegt CIZ-bestuurder Hans Ouwehand: ‘Een opname in een zorginstelling is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Ook als deze zorg thuis wordt georganiseerd, bijvoorbeeld met een persoonsgebonden budget (Pgb). Na 1 januari 2015 zal het CIZ daarbij persoonlijk aandacht geven aan iedereen die zware zorg aanvraagt.’ Het CIZ is sinds 2005 poortwachter voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Vorig jaar ontving het CIZ bijna 900.000 aanvragen voor zorg. Vanaf 1 januari 2015 maakt de AWBZ plaats voor de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). Deze nieuwe wet is bedoeld voor de meest kwetsbare groepen: ouderen en mensen met een beperking die blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid en/of permanent toezicht nodig hebben. In november wordt duidelijk of de Wlz óf de AWBZ in versmalde vorm per 1 januari 2015 wordt ingevoerd. Voor het aantal aanvragen bij het CIZ maakt dit geen verschil. Het CIZ beoordeelt de toegang tot langdurige zorg. Aanvragen voor langdurige zorg worden zo snel mogelijk en met de juiste deskundigheid beoordeeld. Ook analyseert het CIZ de effecten van beleidsvoornemens en adviseert over efficiënte uitvoering.

Vorig artikelSteeds meer kinderen overleven zeldzame hersentumor
Volgend artikelPositieve onderzoeksresultaten niet vaker gepubliceerd dan negatieve
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.