Oma en kleinkind ontvangen stripboek over Parkinson van prof. dr. Bas Bloem

Nieuw stripboek beschikbaar MEDIKIDZ leggen de ZIEKTE VAN PARKINSON uit:
Neuroloog professor dr. Bas Bloem uit het Radboudumc, heeft een eerste exemplaar van het stripboek Medikidz en de ziekte van Parkinson overhandigd aan oma H. van het Erve, die de ziekte heeft, en kleindochter Meike. Het stripboek is bedoeld voor jongeren in de leeftijd van 8-14 jaar om de ziekte van Parkinson beter te begrijpen en de grote invloed ervan op de hele familie. Bas Bloem: “Het stripboek vertelt vanuit de beleving van een kind wat er gebeurt als je opa of oma de ziekte van Parkinson heeft. Het is een complexe neurologische aandoening die niet alleen grote invloed heeft op je motoriek, maar ook tot stemmingswisselingen en trager reactievermogen kan leiden. Met een spannend verhaal en heldere teksten kunnen we dit veel beter duidelijk maken aan kinderen op een manier die hen aanspreekt en laagdrempelig is.” Het boekje is gratis te bestellen via www.parkinsonnet.nl een professioneel netwerk van zorgverleners voor patiënten met de ziekte van Parkinson.

Parkinsons_Netherlands_(21-07-14).inddDe ster van dit Parkinson stripboek is een avontuurlijke meid, Marja. Zij was zeven jaar oud toen ze doorkreeg dat er iets met haar opa aan de hand was. Marja: “Ik was boos dat hij anders liep, zomaar in slaap kon vallen en het ergste vond ik dat hij anders naar mij keek. Ik weet dat hij ziek is en vaak naar het ziekenhuis moet maar ik wist niets over de ziekte van Parkinson en daar hebben de Medikidz striphelden in het boek mij enorm mee geholpen. Ik snap het nu allemaal veel beter! Dit stripboek kan kinderen van mijn leeftijd helpen om deze ziekte beter te begrijpen.”

Bas Bloem; “ParkinsonNet  heeft er hard aan meegewerkt om dit stripboek te vertalen en nu te introduceren in Nederland. Deze strip is levendig, kleurrijk en aantrekkelijk en Parkinson wordt beschreven in een taal die gemakkelijk te begrijpen is. Het kan een waardevolle bijdrage leveren om bij het grote publiek meer begrip te vragen voor deze ziekte. Daarnaast hopen we de gesprekken binnen de familie over de ziekte van Parkinson te stimuleren,  waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt en het gezin verbetert.”

Dit project is in Nederland geïnitieerd door AbbVie, een jong, biofarmaceutisch bedrijf dat met de ontwikkeling van geneesmiddelen en services  mensen met de ziekte van Parkinson helpt .  AbbVie vindt het belangrijk dat er aandacht en begrip is voor deze complexe ziekte die 40.0000 Nederlanders en hun families raakt.

Het stripboek wordt uitgegeven door Medikidz, gespecialiseerd in de publicatie van stripboeken voor kinderen over verschillende medische aandoeningen. De Parkinson Vereniging is ook betrokken bij dit project en ondersteunen het van harte.

meikeOver Bas Bloem
Bas Bloem is hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen van het Radboudumc en oprichter van Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) en ParkinsonNet.

Over ParkinsonNet
ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Meer dan 2000 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen) zijn aangesloten bij dit netwerk. Het streven is dat iedereen met de ziekte van Parkinson of een atypisch parkinsonisme de allerbeste zorg krijgt die mogelijk is. Dit doet ParkinsonNet onder meer door de expertise te vergroten van zorgverleners middels scholingen, het ParkinsonNet jaarcongres en door onderzoek.

Over de Parkinson Vereniging
De Parkinson Vereniging is meer dan alleen een patiëntenvereniging, zij zet zich in voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme door kennis te verspreiden, mee te praten en mee te beslissen wanneer het patiënten en hun naasten aangaat en mensen samen te brengen als het gaat om de ziekte van Parkinson of parkinsonismen. Daarnaast stimuleert de vereniging (wetenschappelijk) onderzoek.

Over AbbVie
AbbVie is een internationaal biofarmaceutisch bedrijf, opgericht in 2013 na afsplitsing van Abbott. De missie van het bedrijf is om zijn expertise, toegewijde mensen en unieke benadering van innovatie te gebruiken om geavanceerde behandelingen te ontwikkelen en op de markt te brengen voor de meest complexe en ernstige aandoeningen ter wereld.  Er werken  wereldwijd ongeveer 25.000 mensen bij AbbVie en de geneesmiddelen helpen mensen in meer dan 170 landen. 

Bron: ParkinsonNet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen