Thuiszorgmedewerkers Flevoland: “we blijven zolang het moet”

0
320

Vakbonden openen actiecentrum naast gemeentehuis
Thuiszorgmedewerkers uit de gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland blijven doorgaan met acties totdat de gemeenten met een oplossing komen waarbij de thuiszorg in Flevoland overeind blijft. Tijdens een actie afgelopen maandag hebben zo’n honderd thuiszorgmedewerkers zorgwethouder Frantzen van Steenwijk duidelijk gemaakt dat ze “blijven zolang het moet”. Samen met vakbonden Abvakabo FNV en CNV openen de medewerkers woensdag 27 augustus een actiecentrum bij het gemeentehuis in Steenwijk van waaruit zij de strijd voor goede zorg blijven voeren.

De gemeenten Noordoostpolder, Urk en Steenwijkerland schaffen per 1 maart 2015 huishoudelijke verzorging af en bieden dan alleen nog summiere schoonmaakondersteuning. 361 thuiszorgmedewerkers thuiszorgraken hierdoor hun werk kwijt en duizenden oudere en kwetsbare inwoners verliezen zorg die zij hard nodig hebben. Riek van Kampen, onderhandelaar Abvakabo FNV: ,, Het kabinet wil dat ouderen en kwetsbare mensen langer thuis blijven wonen, maar het afschaffen van deze belangrijke vorm van thuiszorg staat daar haaks op. De behoefte aan zorg zal niet verdwijnen. De thuiszorgmedewerkers willen er alles aan doen om het besluit van de gemeenten ongedaan te maken.”

De medewerkers hebben de afgelopen maanden meermaals actie gevoerd toen bekend werd dat de gemeenten het contract met Zorggroep Oude en Nieuwe Land op willen zeggen. Van Kampen: ,,Hier in Flevoland, maar ook in de rest van Nederland zien we dat de bezuinigingsdrift van gemeenten veel kapot maakt. Er is genoeg geld en er is werk. Waarom besluiten de gemeenten dan toch om de zorg af te breken en medewerkers en kwetsbare mensen te duperen?” De vakbonden willen dat de thuiszorgmedewerkers in elk geval heel 2015 nog aan het werk kunnen blijven, zodat er genoeg tijd is om een goede oplossing te vinden.

Red de zorg
Overal in Nederland zijn gemeenten als gevolg van het kabinetsbeleid bezig de langdurige zorg af te breken. FNV gaat tot het uiterste om de zorg te redden. De enorme kabinetsbezuinigingen en de grote aantallen ontslagen in de zorg raken iedereen: de mensen die hun baan verliezen, én bij de mensen die zorg nodig hebben, of een dierbare hebben die zorg krijgt. Daarom is de FNV de petitie Red de zorg gestart. De FNV dringt er bij de politiek op aan alsnog te kiezen voor goede zorg, bijvoorbeeld door in het najaar de Wet langdurige zorg uit te stellen en een fatsoenlijke invoering af te spreken die recht doet aan de enorme zorgveranderingen.

Vorig artikelFietsploeg Meander bedwingt Stelvio-pas voor goede doel
Volgend artikel70.000 migraineaanvallen per dag in Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.