Shit! de film

Array

Documentaire over het leven met een chronische darmziekte
CCUVN shoot cast SHITOp 6 september gaat de documentaire Shit! de film in première in Rotterdam. Een film over het leven met een chronische darmziekte.

Naar verwachting wordt de film in het najaar van 2014 uitgezonden op televisie. Daarmee komt een lang gekoesterde droom van de Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) uit. De CCUVN is een vereniging van en voor mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Al 35 jaar zet de CCUVN zich in om de belangen van mensen met deze darmziektes te behartigen. Door deze film worden de ziektes en de gevolgen daarvan op het dagelijks leven eindelijk bekend en bespreekbaar bij het grote publiek.

‘Ik had nog nooit nagedacht over mijn eigen darmen’
Gideon Levy is televisiepresentator, onderzoeksjournalist en programmamaker. Voor CCUVN maakte hij de documentaire “Shit! de film”.

‘Ik had nog nooit van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gehoord. Of nagedacht over mijn eigen darmen. Je stopt eten in je mond, dat wordt omgezet in energie en je kunt vervolgens doen wat je wilt. Dat er ook situaties zijn waarin dat niet zo werkt, daar stond ik niet bij stil.

Beeld van het leven
Ieder mens is anders en iedereen reageert anders op het hebben van een chronische ziekte. We hebben de afgelopen maanden een aantal mensen gevolgd: een moeder en haar kind, twee jonge vrouwen en een vader.

De film geeft een getrouw beeld van het leven van mensen met crohn of colitis ulcerosa. Wat is de dagelijkse impact op dat leven, op je relatie, partner of gezin? En we laten alle keuzes zien die deze mensen moeten maken: de dagelijkse medicijnen, wel of niet opereren, doe ik mee aan een medical trial (onderzoek), dat soort dingen.
De veerkracht die ze tonen heeft indruk op mij gemaakt. Ik realiseerde me niet hoe afhankelijk wij mensen eigenlijk zijn van ons eigen lichaam. De stilstand van je leven als je de deur niet meer uit kunt is heel heftig. Daar ben ik wel van geschrokken. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen omgaan met een lichaam dat niet wil. Ik prijs me gelukkig dat ik wél gezond ben. Ik hoop, nee ik weet zeker, dat deze film bijdraagt aan het creëren van meer begrip voor mensen die zo ziek zijn. Hopelijk doorbreken we ook een aantal taboes: hoe is het om met een stoma te leven bijvoorbeeld of wat een hel een wc-bezoek kan zijn. ‘

Crohn en colitis ulcerosa
Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd. In Nederland lijdt 1 op de 300 mensen aan een van deze onzichtbare en vaak met schaamte gepaard gaande aandoeningen. Jaarlijks krijgen meer dan 300 jonge kinderen in Nederland colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dat aantal stijgt verontrustend snel.

De vereniging
De Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is een vereniging van en voor mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Al 35 jaar zet de CCUVN zich in om de belangen van mensen met IBD te behartigen. Meer publiciteit rondom de ziektes is nodig, onder andere via Shit! de film. Daarnaast geeft de CCUVN veel informatie, laat mensen ervaringen delen en werkt samen met artsenverenigingen en andere organisaties. Dit alles met het doel om mensen met IBD te leren omgaan met hun ziekte en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor meer informatie zie ook: www.crohn-colitis.nl.

Recente artikelen