Rokende aanstaande vaders kunnen risico op astma bij kind verhogen #ERS2014

Een baby heeft een groter risico op astma als zijn of haar vader rookte vóór de conceptie. Dit onderzoek wer gepresenteerd op het international European Respiratory Society (ERS) Congres in München vandaag. Dit is de eerste studie in de mens naar het verband tussen de vader en zijn rookgewoonten vóór de conceptie en een kind met astma. De bevindingen bevestigen de aanwijzingen uit dierproeven die suggereren dat de blootstelling van de vader vóór het ouderschap zijn kind kan schaden.

De studie analyseerde de rookgewoonten van meer dan 13.000 mannen en vrouwen door middel van een vragenlijst. De onderzoekers analyseerden de link in zowel moeders als vaders en keken naar het aantal jaren dat een persoon vóór de conceptie had gerookt, de incidentie van astma bij kinderen en of de ouder was gestopt voordat de baby werd verwekt.

roken jeugd jongenDe kinderen ontwikkelden significant vaker niet-allergische astma (zonder hooikoorts) met een vader die vóór de conceptie rookte. Dit risico op astma werd verhoogd als een vader al rookt vóór de leeftijd van 15 en dit risico groeide namate hij langer had gerookt. De onderzoekers zagen geen verband tussen het roken van de moeder vóór de conceptie en astma bij het kind.

Dr Cecilie Svanes, van de Universiteit van Bergen, Noorwegen, zei: “Deze studie is belangrijk omdat het de eerste studie is die laat zien hoe de rookgewoonte van een vader pre-conceptie invloed kan hebben op de respiratoire gezondheid van zijn kinderen. Gezien deze resultaten, kunnen we dat blootstelling aan elke vorm van luchtvervuiling, van beroepsmatige blootstelling aan chemische risico’s veronderstellen, kan ook een effect hebben. Het is belangrijk voor beleidsmakers zich te richten op interventies gericht op jonge mannen en hen te waarschuwen voor de gevaren van roken en andere risico’s op hun ongeboren kinderen in de toekomst. ”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen