Applied game triage in de acute zorg in ontwikkeling!

0
941

triage1Deskundigheidsbevordering 2.0: Fun, competitief en vanuit huis, vanaf eind dit jaar is het mogelijk met de applied game ‘Monster Medical Emergency’!

Doktersdienst Groningen en Stichting NTS ontwikkelen samen een applied game voor professionele fun en deskundigheidsbevordering van medewerkers.

In de game is de speler de triage-assistent of de MKA-centralist. In plaats van echte patiënten, word je nu gebeld door 3D-monstertjes. Het doel van het spel is zoveel mogelijk monstertjes te redden door de juiste urgentie te bepalen en het juiste vervolgtraject in te zetten. Om de monstertjes te redden heb je niet alleen medische vakkennis nodig maar ook voldoende communicatieve vaardigheden. Eigenlijk net zoals in het echt maar dan leuker!

We waren al een tijd op zoek naar een nieuwe inspirerende manier om onze triagisten extra te scholen. We denken met deze game een goed en prikkelend middel in handen te hebben om lastige casuïstiek op een veilige en leuke manier te trainen’ aldus Ine Scholten, directeur van Doktersdienst Groningen.

Je kunt de game in je eentje spelen, maar – wat misschien nog wel veel spannender is – tegen je collega’s of als team tegen andere teams of organisaties. Volgens Mariette Kroeze, oud triage-assistent en nu één van de oprichters van Indietopia Medical – de ontwikkelaars van de game – ‘We willen allemaal goed zijn in het werk dat we doen, het liefst zelfs de beste.’

Het inzetten van een game ter deskundigheidsbevordering is binnen de zorg niet nieuw. Bij chirurgen in opleiding zijn bijvoorbeeld goede resultaten bereikt door de inzet van het spel Underground dat zonder dat de speler het door heeft deze traint in de motoriek van een laparoscopisch chirurg (Studio: Grendel Games, winnaar van 2 Dutch Game Awards). ‘Het feit dat het leuk is om te spelen en het daarnaast uitnodigt tot meer omdat je jezelf steeds wilt verbeteren en de beste wilt zijn op je eigen vakgebied, maken dat je blijft spelen en dus blijft oefenen.’

De game wordt geschikt gemaakt voor verschillende triagesystemen. Het eerst geïntegreerde triagesysteem binnen de acute zorg is het NTS. NTS staat voor Nederlands Triage Standaard. Dit triagesysteem wordt momenteel op 89 huisartsenposten en 10 Meldkamers Ambulance Dienst gebruikt.

Stichting NTS: ‘Wij ondersteunen deze innovatieve trainingstool voor het werken met het NTS in de praktijk van harte. Zorgprofessionals kunnen hiermee nog beter getraind worden en inzicht krijgen in-  en gebruik maken van de kennis van NHG en NTS. We zijn benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.’

De game gaat het accreditatietraject in zodat de spelers scholingspunten kunnen halen door de game te spelen.

Voor de adviezen die de monsters krijgen, wordt in deze versie gebruik gemaakt van de teksten van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). ‘Wij juichen het toe dat meerdere lesmethodes ingezet worden om bijvoorbeeld wijzigingen direct te kunnen oefenen. Deze game is wat ons betreft een goede aanvulling op de huidige trainingsmogelijkheden.’  

Praktijkvoorbeelden worden verkregen vanuit het werkveld. Hierbij wordt specifieke aandacht besteed aan de ‘verborgen spoed’ en verkeerd geïndiceerde ritten.

Voor triage assistenten en Meldkamer Ambulance Centralisten heeft Mendel Bouman, mede oprichter van Indietopia Medical Games een oproep:  ‘We zijn op zoek naar praktijkvoorbeelden waarvan je het belangrijk vindt dat je collega’s deze kunnen oefenen. Denk hierbij aan ingewikkelde casuïstiek die je zelf heel goed hebt afgehandeld (en dus wilt weten of je collega’s dit net zo goed kunnen) of waar je zelf over bent gestruikeld (en wilt voorkomen dat dit je collega’s ook overkomt).’

De game wordt naar verwachting in december 2014 opgeleverd.

Wie casuïstiek wil aanleveren kan contact opnemen via MME@indietopiamedical.org